SLOVENIJA

Stranka umirovljenika i formalno napustila koaliciju

09.05.2011 u 17:52

Bionic
Reading

Slovenska stranka umirovljenika (DESUS) u ponedjeljak je na sjednici svog vijeća i formalno potvrdila već najavljenu odluku o izlasku iz koalicije premijera Boruta Pahora

'Stranka napušta koaliciju jer nisu prihvaćali naši konstruktivni i dobronamjerni prijedlozi', izjavio je nakon sjednice predsjednik vijeća Peter Habijan, dodajući da će, osim kad je riječ o mirovinskoj reformi koju stranka odbija, njeni zastupnici u parlamentu djelovati konstruktivno. Predsjednik stranke Karel Erjavec izjavio je da će svi državni tajnici u vladi tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana premijeru Borutu Pahoru dati ostavke.


Članica DESUS-a, dosadašnja ministrica za lokalnu samoupravu Duša Trobec Bučan to je učinila već prošlog mjeseca. Ostavku neće dati ministar za rad i socijalna pitanja Ivan Svetlik iako je u vladu ušao u ministarskoj 'kvoti' te stranke. Ministar za okoliš i prostor Roko Žarnić, također član DESUS-a, izjavio je da dopušta svoj ostanak u vladi ako na to pristane premijer Borut Pahor, budući da je riječ o strukovnom, a ne političkom resoru. U tom je slučaju moguće i 'zamrzavanje' njegova članstva u DESUS-u, naveo je Žarnić.

Odlukom DESUS-a o izlasku iz Pahorove koalicije njegova vlada formalno ostaje sa 42 zastupnika i bez natpolovične većine u parlamentu, ali će do 'presudnog referenduma' 5. lipnja ipak funkcionirati jer može očekivati potporu predstavnika manjine i nekih nezavisnih zastupnika iz oporbe, navode slovenski analitičari.  To bi se moglo promijeniti ako vlada ne dobije potporu za svoju mirovinsku reformu na referendumu za četiri tjedna.

Prema anketama koje su u nedjelju i ponedjeljak objavili slovenski mediji, kontroverznu mirovinsku reformu s postupnim produžavanjem roka za odlazak u mirovinu na 65 godina života za muškarce i žene trenutačno podupire samo trećina ispitanika, četvrtina je neopredijeljenih, dok je većina protiv reforme.

Premijer Borut Pahor u priopćenju za javnost popodne je naglasio da sa strankom DESUS i dalje očekuje konstruktivnu suradnju i nakon što je ona formalno napustila vladajuću koaliciju.