formirat će vladu

Stranka Suu Kyi premoćno pobijedila u Mjanmaru

13.11.2020 u 08:28

Bionic
Reading

Vladajuća stranka mjanmarske čelnice Aung San Suu Kyi osvojila je većinu zastupničkih mjesta te će formirati iduću vladu, pokazuju službeni rezultati izbora objavljeni u petak

Posljednji rezultati izbora održanih u nedjelju potvrđuju da stranka Nacionalna liga za demokraciju (NLD) ima više od potrebnih 322 mjesta u parlamentu.

NLD je osvojio 368 od 412 zastupničkih mjesta dosad objavljenih, a očekuju se rezultati za njih još 42.

Ova pobjeda predstavlja olakšanje za Suu Kyi, dobitnicu Nobelove nagrade za mir koja je imala turbulentni prvi mandat i teško se nosila sa zadovoljavanjem očekivanja javnosti.

Čeka je zadatak razvoja države koja je gotovo 50 godina bila izolirana te je propadala pod strogom vojnom vlašću. Ona je dio tog perioda provela u kućnom pritvoru.

Njezina vlada će pod trenutnim ustavom, napisanim tijekom vojne vladavine, i sada trebati vladati uz vojsku, posebno u područjima sigurnosti i obrane.

Glasnogovornik NLD-ja Monywa Aung Shin rekao je kako ova velika pobjeda pokazuje da Mjanmarci i dalje vjeruju u vodstvo Suu Kyi.

Najavio je da će usprkos premoćnoj pobjedi stranka „formirati vladu nacionalnog jedinstva“, dodavši da su pozvani predstavnici 39 nacionalnih manjina.

NLD je sa sličnom razlikom pobijedio i na prošlim izborima 2015. godine, prvim slobodnima od povratka demokracije.

Ovaj put su izbori viđeni kao referendum o vlasti Suu Kyi, veoma popularne u svojoj državi. Njezina reputacija u međunarodnoj zajednici pogoršala se nakon optužbi o genocidu nad muslimanskom manjinskom skupinom Rohindža, što ona odbacuje.

Glavna oporbena stranka, Savez solidarnosti i razvoja (USDP) koji podržava vojska, osvojila je 24 mjesta. USDP je u srijedu zatražio novo glasanje kako bi se „održali izbori koji su slobodni, pravedni, nepristrani i bez nepravedne kampanje“.

Međunarodni promatrači smatraju kako su izbori prošli bez većih nepravilnosti.