BIH

Stranka Radom za boljitak podmićivala birače

13.05.2011 u 20:34

Bionic
Reading

Bosanskohercegovačko odvjetništvo objavilo je u petak kako je protiv dvojice aktivista Narodne stranke 'Radom za boljitak' (NSRzB) podignulo optužnicu da su na izborima u BiH u listopadu 2010. pokušavali podmititi birače da glasuju za kandidate te stranke

Kako se objašnjava u priopćenju, optuženi su Hasan Samardžić i Nisvet Duratović, obojica iz Cazina u sjeverozapadnoj Bosni.

Oni su optuženi jer su tijekom rujna 2010. provodeći predizbornu kampanju mogućim biračima nudili po 100 konvertibilnih maraka (50 eura) ako glasuju za kandidate NSRzB-a, stranke koju vode braća Lijanovići iz Širokog Brijega.Mogućim biračima dijelili su omotnice s naputcima za koga i kako glasovati.

Optuženi su po odredbama Kaznenog zakona BiH koji sankcionira kazneno djelo povrjede slobode odlučivanja birača. Mediji u BiH nakon izbora u listopadu izvješćivali su o prosvjedima birača kojima su iz NSRZB-a, stranke u koaliciji koja je uspostavila vlast u Federaciji BiH, navodno nudili novac za potporu njihovim kandidatima, no obećani novac nikad nisu dobili.