POVRATAK NACIONALISTA NA CIPRU

Stranka nacionalnog jedinstva pobijedila na izborima

20.04.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Stranka nacionalnog jedinstva (UBP) je osvojila 44,06 posto glasova i pobijedila na parlamentarnim izborima koji su u nedjelju održani na sjevernom dijelu Cipra, priopćilo je izborno povjerenstvo u Nikoziji nakon 99 posto prebrojanih glasova.

Turska republikanska stranka (CTP) predsjednika Mehmeta Alija Talata dobila je 29,25 posto glasova na izborima za 50 mjesta u parlamentu samoproglašene Turske Republike Sjeverni Cipar.

Stranka nacionalnog jedinstva (UBP) zauzima se za uspostavu dvije države na Cipru (turske i grčke), dok se CTP zalaže za stvaranje savezne države dviju etničkih zajednica, Turaka i Grka.

Oko 161.000 birača bilo je pozvano na glasovanje a odazvalo se 81,3 posto.

Ciparski Turci su 2004. glasovali za UN-ov plan ujedinjenja otoka koji su odbacili ciparski Grci. Iduće godine za predsjednika TRSC-a izabran je Mehmet Ali Talat, "progresist" koji je trebao privesti kraju pregovore s južnim dijelom otoka počete 2008.

Povratak nacionalista na vlast mogao bi još više otežati pregovore o ujedinjenju otoka koji su zapeli premda je čelnik ciparskih Turaka pristaša ujedinjenja.

Talatovu pregovaračku misiju ipak ne bi smjela ugroziti pobjeda oporbe, ali bi se njegov manevarski prostor mogao suziti, ocjenjuju analitičari.