BOLJE NA DALJINU

Stranka MIlana Bandića na strani sindikata, odlučno su protiv povratka u škole

08.05.2020 u 14:08

Bionic
Reading

Stranka rada i solidarnosti zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića podržala je u petak sindikate školstva, koji traže povlačenje odluke o ponovnom pokretanju nastave 11. svibnja, i predložila da se nastava na daljinu provodi dok se ne steknu uvjeti za povratak učenika u škole

"Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti podupire Peticiju Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod te se zalaže za povlačenje odluke o pokretanju nastave u školama za učenike razredne nastave i nastavak provođenja nastave na daljinu do daljnjega, dok se ne steknu uvjeti za sigurnu uspostavu redovite nastave ili do završetka nastavne godine", stoji u priopćenju stranke.

Prema odluci Vlade, 11. svibnja će se omogućiti rad predškolskih ustanova i škola za učenike razredne nastave, a osim Preporoda odgodu nastave traži i Sindikat hrvatskih učitelja.

Iz Stranke rada i solidarnosti poručuju da bi uspostava nastave prema postojećim kriterijima HZJZ-a u trenutnim uvjetima ozbiljno ugrozila Ustavom zajamčeno pravo na jednako obrazovanje pod jednakim uvjetima.

"Činjenica je da u školama nije moguće stvoriti uvjete za rad propisane u uputama i preporukama, a uspostavom redovitog odgojno-obrazovnog rada u ovome trenutku ozbiljno se ugrožava zdravlje i sigurnost djece i zaposlenika škola. Neprihvatljivim također smatramo činjenicu da se roditelje prisiljava da na sebe preuzmu procjenu rizika i punu odgovornost za sigurnost i zdravlje njihova djeteta", ističe se u priopćenju.

Upozoravaju da se čak 95 posto roditelja zagrebačkih učenika izjasnilo da u postojećim uvjetima ne žele dovoditi djecu u škole, a peticiju Preporoda potpisalo je 2000 osoba u samo nekoliko sati.

Gradski pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić rekao je na konferenciji zagrebačkog Stožera civilne zaštite da će samo pet posto učenika od prvog do četvrtog razeda doći u ponedjeljak u škole, a ostali će moći pratiti nastavu na daljinu.

"To je negdje oko 1700 učenika od 32.500. Sve škole su spremne i imaju dovoljno zaštitnih sredstava", kazao je Lovrić.