ANTIKAPITALISTI

Stranka koja formira grčku vladu je poput Šuvarova SRP-a

09.05.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon odustajanja čelnika Nove demokracije (ND) Antonisa Samarasa od sastavljanja nove grčke vlade, tu mogućnost je dobila Syriza – koalicija radikalne ljevice

Riječ je modernoj ljevici koja svoje korijene ima u borbi protiv globalizacije, neoliberalnog kapitalizma te promiče takozvani ekološki socijalizam. Glavna stranka u koaliciji Synaspimos, iz koje dolazi i vođa cijele koalicije Alexis Tsipras, promiče i feminističke i pacifističke ciljeve.

Ideje koje promiče Syriza nisu nepoznate u Hrvatskoj. Iako formalno nemamo političku opciju koja bi ih zastupala u parlamentu, građanski bunt koji se valjao zagrebačkim ulicama kako bi se zaustavila devastacija Varšavske ulice bio je na tragu ciljeva za koje se bori grčka radikalna ljevica.

Stranka Synaspismos je nastala raskolom u Komunističkoj stranci kada su se umjereniji članovi odlučili odvojiti i krenuti novim modernijim putem jer su se nakon pada Sovjetskog Saveza promijenili politički odnosi u svijetu.

Nisu euroskeptični, štoviše, u europskom parlamentu pripadaju skupini Europska ujedinjena ljevica – Nordijska zelena ljevica u koju su, sjetit ćemo se, eurobirokrati svrstali Lesarove Laburiste kada su se prvi put pojavili u europskom parlamentu kao promatrači zamijenivši ih za komuniste.

Syriza je član Europske ljevice koja okuplja demokratske socijalističke i komunističke stranke u Europskoj uniji, a zanimljivo je da su promatrači su u Europskoj antikapitalističkoj ljevici. Riječ je o labavoj mreži stranaka pretežno iz zemalja Europske unije, a zanimljivo je da su jedini članovi izvana hrvatski SRP i turska stranka slobode i solidarnosti.