LONDON METROPOLITAN

Stranim studentima prijeti deportacija iz Britanije

30.08.2012 u 12:11

Bionic
Reading

Više od dvije tisuće studenata iz zemalja koje nisu članice EU-a, a pohađaju sveučilište London Metropolitan, mogli bi uskoro biti deportirani iz Velike Britanije. Britanske vlasti ukinule su tom sveučilištu ovlasti sponzoriranja stranih studenata i autoriziranja viza, jer sustavni problemi, identificirani prije šest mjeseci, u međuvremenu nisu riješeni

20 posto muslimana

London Met ukupno broji oko 30.000 studenata, a 20 posto sumuslimani, zbog čega je u travnju ove godine razmatrana zabrana prodajealkoholnih pića u barovima na kampusu. Studenti se, međutim, regrutiraju iz svih krajeva svijeta. Amerikanka Lorynn Conklin upisala je semestar u Londonu.

'Nemam pojma što ću sada. Samohrana sam majka i izgubila sam posao, što je jedan od razloga zbog kojih sam odlučila vratiti se školovanju. Prodala sam auto i spavam na maminom kauču. Zbog planiranog boravka u Londonu nisam uzimala ni zdravstveno osiguranje. Gubim tisuće dolara - već sam spakirala i poslala namještaj u London, a sada sve moram slati natrag. Moram hitno odlučiti gdje ću živjeti, pronaći vrtić za sina i početi sve iznova.'

Nacionalna unija studenata (NUS) upozorava da bi strani studenti mogli biti deportirani u roku od 60 dana, ako u međuvremenu ne uspiju pronaći drugo sveučilište koje će im udijeliti stipendiju.

London Metropolitan u srpnju je ostao bez statusa sveučilišta od povjerenja (Highly Trusted Status - HTS), što mu je onemogućilo regrutiranje novih studenata iz inozemstva. Državna Agencija za granice sada je pak u potpunosti onemogućila sveučilištu mogućnost sponzoriranja stranih studenata.

U poruci na internetskoj stranici sveučilišta piše: 'Implikacije te odluke bit će od dalekosežne i veoma značajne... Naš prioritet su naši studenti, sadašnji i budući. Sveučilište će ispuniti sve svoje obaveze prema njima.'

Iako su i neka druga sveučilišta u Velikoj Britaniji kažnjena, nijednoj drugoj visokoškolskoj obrazovnoj ustanovi nije u potpunosti uskraćena mogućnost regrutiranja stranih studenata.

Panika i ojađenost

NUS je kontaktirao s premijerom Davidom Cameronom kako bi 'izrazili ljutnju zbog načina na koji su posljednjih tjedana donesene odluke i još jednom upozorili na potencijalno katastrofalne učinke na visoko školstvo i britanski izvoz težak 12,5 milijardi funti'.

'Zbog ove odluke nastat će panika, a ojađeni neće biti samo studenti London Meta, već širom zemlje', poručio je Liam Burns, predsjednik NUS-a.

'Političari moraju shvatiti da bi kontinuirana sumnjičavost prema međunarodnim studentima mogla ugroziti nastavak visokog školstva kao uspješnije izvozne industrije. Ovakva odluka nema nikakvog smisla, kako za studente, tako ni za institucije, ni državu kao takvu.

Ministar visokog obrazovanja David Willetts najavio je formiranje specijalnog tima koji će pomagati stranim studentima pogođenim tom odlukom.

Britanska Agencija za granice izvijestila je da je čak 61 posto nasumično prikupljenih spisa sveučilišta London Metropolitan bilo problematično. 'To su problemi jednog sveučilišta, ne cijelog sektora. Britanska sveučilišta su među najboljima u svijetu i Britanija ostaje vrhunsko odredište za vrhunske međunarodne studente.'