NERADNI DAN KAPETANA

Strani nautičari zbog blagdana ostali u luci

03.06.2010 u 20:52

Bionic
Reading

Blagdanski neradni dan Lučke kapetanije Punat na otoku Krku za nautičare je značio ostanak u luci, a za hrvatski turizam još jedan u nizu bizarnih detalja

Strani nautičari u Puntu za blagdan Tijelova mogli su birati između dvije stvari: ostati s jahtama u marinama te izgubiti dan godišnjeg ili isploviti na more i bez ovjerene liste posade riskirati zapljenu broda i ogromnu novčanu kaznu, piše Jutarnji list.

Lučki kapetan, jedina osoba koja je u Puntu mogla ovjeriti listu posade, tzv. crew list, koristio je slobodni dan pa su nautičari dokument nužan za isplovljavanje mogli dobiti u dva sata vožnje udaljenoj Rijeci.

'Ljude pozivamo da dođu u Hrvatsku, pokušavamo produljiti sezonu, a nakon ovoga stvarno ne znam što bih im rekao. Na cijelom Krku danas nema lučkog kapetana koji bi nam mogao ovjeriti taj dokument. Šalju nas u Rijeku, gdje Lučka kapetanija, doduše, radi 24 sata na dan, no to je dva sata vožnje automobilom do tamo i dva nazad. Ljudima je propao cijeli dan', izjavio je Jutarnjem Ivica Čačić, koautor strategije hrvatskog turizma, koji je i sam doživio hrvatsku turističku politiku u svom punom sjaju ne mogavši na blagdan Tijelova isploviti s prijateljima iz marine u Puntu. Prema pisanju Jutarnjeg, razočaran je bio i Austrijanac Gert Langmann kojeg su nakon cjelonoćnog putovanja iz Graza na Krku dočekala zaključana vrata kapetana.

Prema pisanju Jutarnjeg, da stvar bude gora, lučkom kapetanu iz Punta Marinu Ivošiću, jedinoj osobi koja je mogla izaći u susret nautičarima u marini, bio je isključen mobitel. Mobitel je bio isključen i lučkom kapetanu Darku Glažaru iz Lučke kapetanije Rijeka, nadležne za kvarnerski akvatorij.