KOMEMORACIJA U AUSTRIJI

Strani mediji o Bleiburgu: Ne može bez ekstremne desnice

16.05.2016 u 12:06

Bionic
Reading

Za razliku od hrvatskih medija, austrijski mediji i svjetske agencije nisu pridale golemu važnost subotnjoj komemoraciji u Bleiburgu. No, svoje izvještaje s Bleiburga objavili su i neki austrijski mediji i ugledna novinska agencija Associated Press

AP tako komemoraciju na Bleiburgu opisuje kao okupljanje 'tisuća podupiratelja ekstremne desnice, od kojih su mnogi nosili obilježja i zastave ustaškog režima'. Okupljanje na Bleiburgu događa se svake godine, navodi AP, pa dodaje kako ovogodišnja komemoracija dolazi na krilima uzleta ekstremne desnice u Hrvatskoj nakon parlamentarnih izbora.

Komemoraciji na Bleiburgu nazočio je niz visokih dužnosnika hrvatskih vlasti i Katoličke crkve, piše AP. Od preuzimanja vlasti u siječnju, hrvatske vlasti našle su se na udaru kritika zbog guranja glave u pijesak pred porastom desnog ekstremizma i relativizacije ustaških zločina, navodi AP.

I austrijski mediji istaknuli su ekstremno desničarski element na Bleiburgu, pa tako Der Standard opisuje komemoraciju kao 'atrakciju za one s fašističkim stavovima''. Kako Austrijanci doživljavaju Bleiburg, govori i podatak da je uoči komemoracije jedan parlamentarni zastupnik Zelenih javno pozvao austrijskog ministra policije da 'policija bude spremna na pojavu zabranjenih simbola, kao i obično'.