NIKAD DOSTA DOBRIH DJELA

Strane kompanije poslale radnike volontirati u Hrvatskoj

23.05.2016 u 09:55

Bionic
Reading

Spojile su se tvrtke s neprofitnim sektorom i zavolontirala se cijela Hrvatska. Upravo volontiranje poslovnog sektora našlo se u fokusu ovogodišnje manifestacije 'Hrvatska volontira' Mreže volonterskih centara. Na taj se način želio proširiti prostor povezivanja i otkloniti distanca zbog različitosti ovoga te civilnog i javnog sektora. Volonteri iz poslovnog sektora uvodili su električne instalacije, uređivali okoliš, brinuli se o djeci, starima i nemoćnima, osobama s invaliditetom, zdravlju, ali i pomagali životinjama na području cijele Hrvatske

Rukave su dobrovoljno zasukali djelatnici brojnih kompanija te su svoje radno vrijeme odlučili pokloniti određenoj društveno korisnoj aktivnosti. U korporativnom je dijelu volonterstvo, danas neraskidivo povezano s konceptom filantropije, što se prema definiciji smatra poticajom na dobrotvornu akciju, poznatije kao DOP ili društveno odgovorno poslovanje.

'Zadovoljni smo odazivom tvrtki. Prema saznanjima s terena, najviše je uključeno stranih kompanija koje imaju sjedište i u Zagrebu, a u svojoj poslovnoj politici obuhvaćaju društveno odgovorno poslovanje pa se kroz različite aktivnosti uključuju u ‘Hrvatska volontira’', govori za tportal Sandra Nuždić iz Hrvatske mreže volonterskih centara.

Na krajnjem istoku Hrvatske tako su zaposlenici dm-drogerie markta sortirali rabljenu odjeću i obuću te dijelili humanitarnu pomoć u osječkom Crvenom križu. U šetnju su izveli i pse iz osječkog skloništa za napuštene životinje udruge Pobjede, ali u tome nisu ostali usamljeni jer su im se priključili i djelatnici PBZ-a.

'Kroz cijeli tjedan prijavljeno je više od 300 aktivnosti, a predviđeno je da će u njima sudjelovati više od 4000 volontera. Očekuje se i 20 volonterskih aktivnosti u kojima će sudjelovati preko 400 volontera iz poslovnog sektora. Točni podaci znat će se tek na kraju', ističe Sandra Nuždić iz Hrvatske mreže volonterskih centara.

Akciji se odaziva i sve više manjih tvrtki kao i obrta, što je organizatorima vrlo dobar pokazatelj da su na dobrom putu. Tako je Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Jaglac Orahovica zahvaljujući Ptiček - električarskom obrtu te tvrtkama Britt, Dafit i Marbo u svoju pomoćnu zgradu i drvenu sjenicu uvela električne instalacije.

Djelatnici tvrtke Ericsson Nikole Tesle stali su uz volontere zagrebačke IX. gimnazije i pomogli im oličiti školske tribine, što je samo uvod u njihovu drugu zajedničku akciju – radionicu za učenike prvih razreda na temu ‘Umreženo društvo i mi’.

'Svake godine se osjeća porast broja onih koji se uključuju u ovu manifestaciju i volontiranje. Vjerujemo da će ih ove godine biti više nego prošle. Najuspješnija do sada nam je bila ipak 2014., ali pretpostavljamo kako je to zbog lijepog vremena jer se puno aktivnosti održava na otvorenom. Iako se aktivnosti održe kasnije, računamo samo one koje su bile tijekom tjedna 'Hrvatska volontira'', tumači Nuždić.

Splitska banka sa svojim je volonterima u pomoć priskočila lokalnoj udruzi Srce, kojoj su uredili prostorije. Zajedno su čistili, brusili i bojali namještaj. Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka je u suradnji s Udrugom za Pet Therapy Indeficienter Vinkuran i potporu Zaklade Hrvatska za djecu održala radionicu u sklopu R.E.A.D.® programa ‘Čitaj (o) psu©’, kojoj je cilj razvoj komunikacijskih kompetencija i vještina čitanja kod djece s teškoćama u razvoju uz pomoć nekonvencionalnih metoda. Ondje su učenici čitali terapijskim psima, četkali ih, izveli u šetnju i nahranili.

'Odaziv u drugim regijama, izvan Zagreba, nešto je slabiji. U Dalmaciji je počela turistička sezona, a u istočnoj Hrvatskoj, nažalost, nema toliko velikih tvrtki koje su spremne ustupiti svoje vrijeme. To je neka realnost Hrvatske jer se puno stvari događa u Zagrebu', ističe ona.

Do kraja manifestacije ‘Hrvatska volontira’ zaposlenici tvrtke IBM Hrvatska zajedno s odgajateljima i korisnicima uredit će okućnicu i okoliš stambene zajednice Doma za odgoj djece i mladeži Zagreb, radnici Privredne banke Zagreb priključit će se Centru za rehabilitaciju Zagreb u Sloboštini kako bi hortikulturno uredili jahalište, a oko stotinu radnika Philip Morrisa u Zadru će s tamošnjim Volonterskim centrom i Centrom za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov urediti okoliš ovoga centra i družiti se s njihovim korisnicima.