NISKE PLAĆE

Štrajkaši zauzeli tvornicu Gorenje

15.09.2009 u 23:14

Bionic
Reading

Više od tisuću radnika u slovenskoj tvrtki 'Gorenju' iz Velenja u utorak je prekinulo rad, nezadovoljno plaćama koje su im taj dan isplaćene. Štrajkaši su zauzeli ulaz u tvornicu, tražeći objašnjenje uprave

LJUBLJANA - Kako javljaju slovenski elektronički mediji, radnici u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni, koji rade na linijama za strojeve za pranje rublja i rashladne uređaje, nezadovoljni su plaćama koje u prosjeku iznose 400 eura i tumačenjem direktora Franje Bobinca da su im plaće po kolektivnim ugovorima najviše u toj djelatnosti.

Slovenski mediji javili su da su radnici najavili štrajk i za srijedu jer žele da im se objasni zašto dobivaju plaće za skraćeno radno vrijeme koje je uvedeno zbog smanjenih narudžaba i recesije u početku godine.

Oni tvrde da rade prekovremeno i subotom, a poduzeće od države za skraćenje radnog vremena dobiva državne potpore.

Slovenska televizijska postaja POP-TV, koja je objavila prizore velikog broja okupljenih radnika kako prosvjeduju pred tvornicom, tvrdi da je riječ o "spontanom štrajku" koji su radnici počeli bez znanja sindikata za koje su zaposlenici uvjereni "da su ih izdali".

Spontanog štrajka u Sloveniji nije bilo od 1987., kad su radnici prosvjedovali u ljubljanskom Litostroju. Dušan Semolič, predsjednik Saveza samostalnih sindikata (ZSSS), najveće slovenske sindikalne konfederacije, priznao je da o prekidu rada i prosvjedu u Gorenju nije ništa znao do popodne.

Semolič tvrdi da su i zaposlenici u Gorenju članovi raznih sindikata jer vlada sindikalni pluralizam, pa mnogi prelaze iz jedne sindikalne organizacije u drugu.