SVI ĆE BITI ZBRINUTI

Štrajkaši roditeljima: U petak ne šaljite djecu u školu ako ne morate

23.09.2015 u 10:30

Bionic
Reading

Povodom najavljenog velikog štrajka svih hrvatskih škola i fakulteta u petak, roditelji koji nemaju kamo s djecom mogu biti mirni jer će sva djeca biti zbrinuta u školama u sklopu organiziranog prihvata, potvrdio je jutros za tportal Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata i Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, pozvala je sve koji imaju mogućnost ostaviti stariju djecu kod kuće ili mlađu na čuvanje bakama i djedovima da budu podrška učiteljima te da ne šalju djecu u školu

'Štrajk ćemo organizirati kao i uvijek do sada: oni roditelji koji ne mogu zbrinuti djecu dovest će ih u školu, oni koji ih mogu ostaviti negdje ne moraju dolaziti u školu. Neće biti neopravdanih sati. Djeca će biti zbrinuta i to je najvažnije', najavio je Vilim Ribić u sinoćnjem 'Otvorenom'. Učitelji, nastavnici i profesori koji neće biti u štrajku morat će se pak potruditi da organiziraju svoju nastavu i obavijeste djecu i roditelje da oni rade, kazao je Ribić, dodajući da je na njima da se snađu kako će to učiniti. 

Može se očekivati to da se srednjoškolci, studenti, pa i stariji osnovnoškolci neće pojaviti u školama i na fakultetima u petak, a dvojbama su prepušteni nastavnici - još uvijek se ne zna koliko će ih u konačnici stupiti u štrajk - kao i roditelji učenika razredne nastave, osobito prvašića, koji bi mogli posegnuti za baka-servisom ili tetama čuvalicama.

Sanja Šprem podsjeća da uvijek u vrijeme štrajka svu djecu koja pristignu u školu zbrinjavaju učitelji ili školske stručne službe.

'Roditelje ne treba zabrinjavati ako nemaju kuda s djecom, ako nema bake koja bi ih pričuvala ili djeca nisu dovoljno samostalna, kao srednjoškolci ili učenici od petog do osmog razreda osnovne škole, da ostanu sami kod kuće. U školi je definitivno uvijek organiziran prihvat djece. Roditelji, naravno, ne trebaju biti zabrinuti, ali pozivam sve one koji imaju mogućnost ostaviti djecu - ili kod kuće ili kod baka i djedova - da budu podrška učiteljima i da ne šalju djecu u školu', poručila je Šprem.

Za vrijeme štrajka u školi se organizira čuvanje djece, što u praksi znači da igraju društvene igre, gledaju crtiće, druže se, crtaju... 'Djeci je boravak u školi uvijek interesantan. Roditelji se ne moraju zabrinjavati oko toga', naglasila je Šprem, potvrđujući da će djeca u školi i u petak dobiti doručak, ručak i užinu, obroke koje plaćaju njihovi roditelji.

Podsjetimo, štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, na fakultetima i u znanstvenim institucijama počinje 25. rujna i trajat će dok štrajkaški odbor ne donese odluku o prekidu, objavili su čelnici Vertikale sindikata obrazovanja.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, gost emisije 'A sada Vlada' Hrvatskog radija, rekao je kako se nada da štrajka prosvjetara neće biti. 'Mi smo spremni za razgovor i pregovore', poručio je.

Štrajk se pokreće zbog činjenice da je u prosvjeti prosječna plaća niža od prosječne hrvatske plaće. Štrajkaši smatraju da je prosvjeta diskriminirana u odnosu na zdravstvo, kojem je plaća povećana za četiri posto.