RADNICI TRAŽE PRIVATIZACIJU

Štrajk upozorenja u Dalmacijavinu

15.03.2010 u 14:54

Bionic
Reading

Nakon štrajka glađu u splitskoj Željezari, zauzimanja Jadranske pivovare, prosvjeda u Adriachemu, danas su i radnici Dalmacijavina odlučili štrajkom upozorenja radikalizirati svoju poziciju i upozoriti na neučinkovitost državne uprave i Fonda za privatizaciju. U toj tvrtki je zaposleno 520 radnika, ali i velik broj vanjskih kooperanata je zainteresiran za epilog privatizacije

'Ovo danas je ustvari štrajk upozorenja kojim želimo prisiliti Nadzorni odbor i Hrvatski fond za privatizaciju da počnu raditi svoj posao, odnosno da konačno raspišu natječaj za treći krug privatizacije Dalmacijavina. U studenome smo se dogovorili da to bude sredinom prosinca, ali od toga do danas ništa', rekao je okupljenim reporterima sindikalist HUS-a Luka Bucet

Bucet je još napomenuo da je od samog početka problem ove privatizacije nekretnina u trajektnoj luci i definiranje što je vlasništvo Dalmacijavina, a što pomorsko dobro. To nije razriješeno ni nakon tri pokušaja privatizacije. Nekretnina u gradskoj luci u Splitu i jest najveća vrijednost i kapital tvrtke koja je dužna oko 800 milijuna kuna, ali je i velik dio tog duga u zastari. Osim toga, sa HFP-om radnici nikako ne mogu dogovoriti sastanak o budućnosti i perspektivama privatizacije te o nastavku proizvodnje, pa se čini da HFP namjerno opstruira te aktivnosti.

'Još od akcije Maestro imamo problem s ovom nekretninom i ovim terenom. Tu su se lomila koplja je li to lučko ili pomorsko dobro i sada je konačno zaključeno da je pomorsko dobro i od nas se traži hitno preseljenje s ove lokacije. Mi se s time slažemo, čak imamo i prijedlog kako to najbrže izvršiti, ali na taj zahtjev nemamo nikakav odgovor', zaključio je Luka Bucet.

Danas je u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji prava eksplozija radničkog nezadovoljstva. Osim radnika Adriachema i već spomenutih metalurga i pivara, ponovo eskalira problem u Salonitu, a i iz tekstilne tvrtke Uzor su odaslane najave prosvjeda i štrajka zbog višemjesečnog kašnjenja plaća. Najava radikalnih radničkih prosvjeda time postaje realna i tek ovih dana će se vidjeti hoće li ta borba donijeti bilo kakav pomak ili reakciju Vlade RH.