ZBOG OTKAZA

Štrajk glađu radnika sinjskog Autoprijevoza

16.11.2011 u 21:19

Bionic
Reading

Trojica otpuštenih radnika sinjske tvrtke za prijevoz putnika Autoprijevoz Sinj - Slavko Bračulj, Ivan Ćubić i Igor Tokić Vuko od jutros štrajkaju glađu u čekaonici Autobusnog kolodvora jer su im prošlog tjedna uručeni otkazi ugovora o radu

Riječ je o vozačima koji u toj tvrtki imaju preko 35 godina radnog staža te im je do mirovine preostalo između dvije i tri godine. Poslodavac je kao razlog otkaza naveo smanjenje opsega posla što je dovelo do viška radne snage, no tvrde radnici, prije dva mjeseca u radni odnos primio je četvoricu novih radnika.

U obrazloženju otkaza ugovora o radu navedeno je kako idemo kući jer imamo kuću i auto, te smo školovali svoju djecu. S obzirom da smo svi branitelji pozivamo ministra branitelja, i sadašnjeg i budućeg, da se izjasne i daju izjavu povodom naših otkaza, te da nam kažu kakva su naša braniteljska prava, rekao je Tokić Vuko.

Otpušteni radnici pitaju se i može li ih itko zaštiti od poslodavaca kakav je Mate Jujnović, vlasnik Autoprijevoza Sinj i Prometa Makarska. Radnici su uvjereni da su im otkazi uručeni jer su članovi najbrojnijeg sindikata u poduzeću - Sindikata vozača i prometnih radnika.

Podršku štrajkašima dali su predsjednik HUS-a Ozren Matijašević i povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić, koji su radnike jutros obišli na autobusnom kolodvoru, članovi Sindikata vozača i prometnih radnika Autoprijevoza, predsjednica sinjskog SDP-a Nataša Poparić, nezavisni gradski vijećnik Miro Bulj i više građana Sinja.

Radnici će štrajkati glađu, kako su rekli, dok ih se ne vrati na radno mjesto