SPLITSKA ŽELJEZARA

Štrajk glađu prekinut će se u srijedu u 10 sati

20.10.2009 u 21:05

Bionic
Reading

Skupina radnika splitske Željezare, koja je počela štrajk glađu u ponedjeljak, prekinut će štrajk sutra u 10 sati i pritom izvijestiti Zbor radnika o dogovorima koji su danas i jučer postignuti s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, izjavio je večeras za Hinu predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita - podružnice Željezara Zvonko Šegvić

Šegvić je izvijestio da je odluka o prekidu štrajka donesena na večerašnjem sastanku dvadeset radnika koji štrajkaju glađu u prostorijama Željezare i četvorice sindikalnih predstavnika koji su danas i jučer u Zagrebu pregovarali s potpredsjednikom Vlade Polančecom i koji su također štrajkali glađu.

'Sutra ćemo poslati pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor, potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i Fondu za privatizaciju u kojem ćemo ih izvijestiti da se prekida štrajk glađu i da štrajkaši podržavaju najavljeni raskid ugovora s poljskom tvrtkom Zlomrex najkasnije do 31. listopada ove godine', kazao je Šegvić.

Po Šegvićevim riječima, u pismu će inzistirati da se odmah nakon 31. listopada, do kada će se raskinuti ugovor sa Zlomrexom, počnu aktivnosti na ubrzanom pokretanju proizvodnje u Željezari Split.

Što se tiče isplate punih plaća radnicima za studeni i prosinac ove godine, što su također štrajkaši zahtijevali, Šegvić je rekao da će se to rješavati nakon 31. listopada, kada po raskidu ugovora sa Zlomrexom dionice splitske Željezare pređu u Fond za privatizaciju.

Na pitanje zašto sa štrajkom prekidaju sutra ujutro a ne večeras, Šegvić je rekao da se na taj način želi izvijestiti radnike, na Zboru koji je zakazan u 10 sati, o odluci o prekidu štrajka, istaknuvši kako je to 'ljudska i moralna obveza'.

Proizvodnja u splitskoj Željezari je zaustavljena u travnju ove godine, otkad radnici tog poduzeća primaju od hrvatske Vlade po 2000 kuna akontacije na mjesec.