PELOPONEZ GORI

Strahoviti šumski požar bukti Grčkom: Izgorjelo dvadesetak kuća, osam osoba ozlijeđeno

01.08.2021 u 11:56

Bionic
Reading

Izgorjelo je dvadesetak kuća, a osam osoba je ozlijeđeno u velikom šumskom požaru koji i u nedjelju plamti na sjeverozapadnom Peloponezu, u blizini grada Patrasa, priopćila je grčka civilna zaštita.

Osam lakše ozlijeđenih, s respiratornim problemima i opeklinama, prevezeno je u bolnice u regiji, navode isti izvori.

Zbog velikog požara koji je u subotu izbio zajedno s visokim temperaturama evakuirano je pet sela, a prema privremenom izvješću vatrogasaca izgorjelo je dvadesetak kuća.

U nedjelju u zoru blizu 300 vatrogasaca sa 77 vozila, dva kanadera i pet helikoptera ponovno je bilo na prvoj crti borbe s požarom.

Prema riječima vatrogasaca, od subote ujutro izbilo je 58 šumskih požara, od kojih je većina brzo stavljena pod kontrolu.

Vatra je uzrokovala i velike prometne gužve te satima blokirala vozače u njihovim vozilima. Glavna autocesta koja povezuje Korint s Patrasom bila je u subotu zatvorena za promet, kao i most Rio-Antirio, koji povezuje Peloponez i kontinentalnu Grčku.

Grčka se od petka suočava s novim toplinskim valom i temperaturom od 42 do 44 Celzijeva stupnja, navode meteorološke službe.

Suhe zbog velikih vrućina, grčke šume svakog ljeta su mete požara.

Prije nekoliko dana požar je poharao planinu Penteli, u blizini Atene.

U požaru u srpnju 2018. u obalnom gradu Mati, u blizini Atene, poginule su 102 osobe, što je najveći broj poginulih u požaru u toj zemlji.

Ne zna se kada bi vrućine mogle pasti, a neki meteorolozi predviđaju da će opasne situacije koje izazivaju velike vrućine potrajati još barem dva tjedna.