IZNAD KLJUČNIH LOKACIJA

Strah zbog misterioznih dronova nad Parizom

24.02.2015 u 11:13

Bionic
Reading

Iako su se teroristički napadi u Parizu dogodili prije mjesec i pol dana, u glavnom gradu Francuske i dalje vlada atmosfera straha od mogućih novih napada. Takva atmosfera samo je dodatno podgrijana nakon što je u noći s ponedjeljka na utorak nad ključnim lokacijama u gradu viđeno pet bespilotnih letjelica

Kako javlja britanski Telegraph, bespilotne letjelice nad lokacijama kao što su Eiffelov toranj i američka ambasada uočila je pariška policija između jedan i šest ujutro. U gradu u kojem i dalje vlada maksimalno stanje pripravnosti svih policijskih i sigurnosnih postrojbi zbog siječanjskih napada u kojima je ubijeno čak 17 ljudi, bespilotne letjelice dodatno su podgrijale atmosferu straha.

Prva bespilotna letjelica nad Parizom sinoć je viđena oko jedan u noći iznad američke ambasade, smještene na čuvenom bulevaru Champs-Elysées. Ostale su viđene tokom noći iznad niza važnih lokacija kao što su vojni muzej, Eiffelov toranj i Place de la Concorde, potvrdio je za Telegraph policijski izvor.

'Moglo bi se raditi o koordiniranoj akciji, ali još nismo sigurni', rekao je izvor dodavši kako su odmah pozvana pojačanja kako bi spustili dronove na zemlju odnosno pronašli osobe koje njima upravljaju, ali u tome nisu bili uspješni.

Prošlog je mjeseca bespilotna letjelica viđena nad uredom francuskog predsjednika Hollandea u Elizejskoj palači, a slične su letjelice viđene i iznad 17 francuskih nuklearnih elektrana.

Sve viđene bespilotne letjelice opisuju se kao standardni, mali modeli dronova koji se nalaze u slobodnoj prodaji. Takve letjelice u pravilu su premale da izazovu bilo kakvu štetu u sudaru sa zgradom. No dio Parižana strahuje da bi takve letjelice mogle biti korištene za prenošenje eksplozivnih naprava i/ili otrovnih kemikalija.

Protuzakonito upravljanje bespilotnom letjelicom u Francuskoj za sobom povlači kaznu od godine dana zatvora i 75.000 eura.