OPASNE GLASINE

Strah od masovnog ubojice zavladao Brodom

16.06.2010 u 15:50

Bionic
Reading

'Smatramo nužnim reagirati na priču koja je krenula Gradom Slavonskim Brodom o navodnim ubojstvima, odnosno eksploziji. Ističemo da nema razloga za zabrinutost ili uznemirenost, jer su navodi iz plasiranih priča neistiniti. Na pojedinim lokacijama u gradu može se vidjeti povećan broj policijskih službenika, koji rade svoj posao, što nema nikakve veze s pričom koja trenutačno kruži gradom. U tijeku su uobičajeni pojačani nadzori i aktivnosti koje policija provodi u sklopu svojih ovlasti', stoji u službenom priopćenju za javnost koje je stiglo iz PU Brodsko-posavske

Glasine o navodnoj žestokoj pucnjavi u trgovačkom centru Billa nepoznati je 'autor' lansirao jutros. Metodom pokvarenog telefona, priča je počela cirkulirati, a već prije podneva, čitav je grad bio na nogama.

Konačna inačica priče nije zvučala ni malo bezazleno. Spominjalo se da je u trgovačkom centru nepoznati muškarac ubio četiri ili pet osoba, nakon čega se ubio. Prema drugoj je pak, opasni ubojica, nakon krvoprolića, pobjegao u otetom automobilu prema Savi te pokušao doći do granice, no kada je patrola zapucala na njega, odustao je i pobjegao na tržnicu, gdje je u gužvi uzeo nekoliko taoca.

Izmišljena priča da je opasni, masovni ubojica u bijegu te da ga policija lovi po gradu, zbog čega je blokirala i gradsku tržnicu, napravila je pravu paniku među građanima Slavonskog Broda, a priču o krvoproliću ubrzo su čuli i njihovi rođaci u drugim gradovima te studenti, koji su u panici zvali svoje roditelje da provjere jesu li dobro.

Od poziva uspaničenih građana, telefoni su se usijali i u policijskoj postaji, a čim su kod tržnice ugledali nekoliko policijskih automobila, koji su se tamo našli u sklopu uobičajenog pojačanog nadzora, priče i strah još su se dodatno pojačali.

Panika se počela stišavati tek nakon što je lokalni radio nekoliko puta ponovio priopćenje iz policije da je riječ o najobičnijim glasinama te apel da građani ne nasjedaju na njih.
Policija utvrđuje okolnosti koje su dovele do širenja panike među građanima, a ako se utvrdi tko je pokretač glasina te postojanje elemenata kaznenog djela, autor lažne priče, koji se poigrao i s građanima i s policijom, bit će procesuiran.