IRSKA PREDSJEDNICA HRVATIMA:

'Strah od gubitka identiteta u EU je neopravdan'

08.09.2011 u 20:19

Bionic
Reading

U okviru svog dvodnevnog posjeta Irskoj, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić susreo se poslijepodne s irskom predsjednicom Mary McAleese. Susretu su prisustvovali i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić te zastupnici Mirando Mrsić i Jerko Rošin, izvijestili su iz Ureda predsjednika Sabora

Čestitavši Hrvatskoj na dovršetku pristupnih pregovora s Europskom unijom, irska predsjednica je podsjetila kako je Irska od samog početka podržavala Hrvatsku na njenom putu u Europsku uniju, navode dalje.

'Veseli nas što će naše dvije zemlje iz faze prijateljstva u okviru Europske unije ući u fazu partnerskog odnosa', istaknula je McAleese te izrazila žaljenje što za svoja dva predsjednička mandata nije posjetila Hrvatsku, ali i uvjerenje da je položila dobre temelje za prijateljsku i partnersku suradnju za svog nasljednika.

Hrvatskim građanima je poručila kako se ne trebaju bojati da će u okviru Unije izgubiti svoj identitet, nego će steći priliku da svoj identitet i svoju kulturu predstave na većoj, europskoj pozornici. McAleese je ujedno istaknula važnost stimuliranja komunikacije među mladim ljudima, kojima članstvo Hrvatske u Europskoj uniji otvara mnogobrojne prilike.

Bilateralni politički odnosi između Hrvatske i Irske vrlo su dobri i prijateljski te bez otvorenih pitanja, što je ocijenjeno dobrim temeljem za produbljivanje odnosa na gospodarskoj razini.

Sastankom s potpredsjednikom vlade Irske i ministrom vanjskih poslova Eamonom Gilmoreom izaslanstvo Hrvatskog sabora u petak će završiti svoj dvodnevni službeni posjet Irskoj.