SRPSKO NARODNO VIJEĆE

Stradanje Srba u ovom ratu se prešućuje i vrijeđaju se osjećaji stradalih

04.08.2012 u 12:39

Bionic
Reading

Ovom Izjavom želimo još jednom podsjetiti da je vrijeme da se počne stvarati drugačiji odnos prema ratu i ratnom stradanju, naglašavaju iz SNV-a.

Prije sedamnaest godina tijekom i nakon vojno-policijskih akcija "Bljesak" i "Oluja" s područja zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije, bivših područja pod zaštitom Ujedinjenih naroda, izbjeglo je oko 250 000 pripadnika starosjedilačkog srpskog naroda. U tom zbjegu mnogi od njih su stradali, mnogi od onih koji su ostali su pobijeni, a njihova imovina i njihova naselja danima i tjednima sistematski pljačkana i paljena - navodi se u 5. izjavi sjećanja Srpskog narodnog vijeća te se dodaje:

- Ni nakon sedamnaest godina u javnom sjećanju u Hrvatskoj prostora za ova stradanja, za ove činjenice i ovakva iskustva još uvijek nema. Nema ga ni nakon što su međunarodne pravosudne institucije rekle svoje o karakteru i razmjerima ovog stradanja. Na žalost i ne rijetko nije riječ samo o prešućivanju već i vrijeđanju osjećaja onih koji su sami stradali ili suosjećaju s onim koji su stradali. Govor mržnje i uvrede ne dolaze samo od marginalnih grupa ili medija već i od predstavnika nacionalne politike i nacionalnih, javnih medija.

Ovom Izjavom želimo podsjetiti na to i suprotstaviti se godinama prisutnoj politici – politici koja stradanja Srba u 2. svjetskom ratu negira ili relativizira a stradanja Srba u ovom ratu prešućuje. Ni nakon sedamnaest godina nije stvoren prostor za politiku sjećanja u kojoj bi bilo mjesta za stradanje pripadnika i hrvatskog i srpskog naroda. Ni nepunih godinu dana od ulaska Hrvatske u Europsku Uniju nema ravnopravnog tretmana zločina i žrtava.

- Ovom Izjavom i ovim skupom sjećanja želimo još jednom podsjetiti da je vrijeme da se počne stvarati drugačija politika sjećanja i drugačiji odnos prema ratu i ratnom stradanju. Zato i ovaj put naglašavamo potrebu da se prisjetimo svih koji su stradali, svih koji su patili, svih kojima je učinjena nepravda, Hrvatima od Srba, Srbima od Hrvata. Tako je bilo jučer, tako je danas i tako će biti sutra - zaključuje se u izjavi SNV-a.