ODŠTETA OBITELJIMA

Stradalima Air France mora isplatiti po 126.000 eura

13.07.2011 u 15:50

Bionic
Reading

Francuski sud odredio je nacionalnom avioprijevozniku Air Franceu da svakoj obitelji žrtve zrakoplovne nesreće iz 2009. isplati 126.000 eura odštete, prenio je u srijedu Wall Street Journal

Poginulo je svih 228 putnika i članova posade na letu AF447 iz Rio de Janeira u Pariz kada se zrakoplov srušio u Atlantski ocean u lipnju 2009.

Air France je odgovoran za žrtve prema Konvenciji iz Montreala o zrakoplovnim nesrećama, dodijeljena svota je privremena i može biti veća ovisno o konačnoj presudi o odgovornosti avioprijevoznika.

Glasnogovornik Air Francea odbio je komentirati presudu.

Olupina zrakoplova pronađena je na oceanskom dnu ove godine, a sada se istragom pokušavaju utvrditi uzroci nesreće, uz korištenje podataka iz dviju pronađenih crnih kutija.

Obitelji žrtava tužile su Airbus, proizvođača A330, tipa zrakoplova kojim su letjeli putnici na kobnom letu. Obitelji žrtava drže i Airbus odgovornim, tvrdi njihov odvjetnik Marc Fribourg. Sud u Toulouseu odlučio je kako za sada nema razloga da Airbus plaća odštetu koju prema konvenciji plaća avioprijevoznik.

Airbusova odgovornost tek treba biti utvrđena.

Prema Konvenciji iz Montreala iz 1999, avioprijevoznik snosi odgovornost prema putnicima za nesreće i automatski je dužan isplatiti odštetu za svaki smrtni slučaj ili ozljedu.

Konvencija obvezuje žrtve ili njihove obitelji da zahtjev za odštetom podnesu u roku od dvije godine.

Na ročištu prije mjesec dana Air Franceovi i Airbusovi odvjetnici tvrdili su da BEA, francusko tijelo za istragu zrakoplovnih nesreća, još nije utvrdilo odgovornost za pad zrakoplova na letu AF447.

Fribourg kani s drugim odvjetnicima podnijeti tužbu i u Brazilu, gdje sudovi obično dosuđuju veće odštete nego sudovi u Europi.