BUNT SVE MASOVNIJI

Stradale zastave HDZ-a i SDP-a, pjevalo se premijerki pod prozorom

02.03.2011 u 23:55

Bionic
Reading

Oko 5.000 ljudi okupilo se na novom protuvladinom prosvjedu koji je započeo je u 18 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a završio nešto prije 23 sata ispred zgrade premijerke Jadranke Kosor, čija je ostavka glavni zahtjev prosvjednika. Puna četiri sata prosvjednici su opet šetali policiju uzduž i poprijeko po gradu, a ovoga puta su se, unatoč jakom policijskom osiguranju, dokopali i stranačkih zastava HDZ-a i SDP-a, ali i Europske unije, te ih zapalili. Osim šefa laburista Dragutina Lesara, prosvjednike je na početku skupa na Cvjetnom trgu podržao i IDS-ovac Damir Kajin

'Jadranka, znaj, svemu je kraj – zbogom i više se ne vraćaj', parafrazirana Thompsonova pjesma najčešće se čula tijekom četverosatne prosvjedne šetnje ulicama Zagreba, kojom su u srijedu prosvjednici još jednom pozvali aktualnu vlast na

odlazak i raspisivanje izbora.

Od Cvjetnog i Trga bana Jelačića do središnjice HDZ-a, potom preko Glavnog kolodvora, Importanne centra, Vukovarske i Savske, Iblerovog trga i Zvonimirove, pa sve do Ravnica i stana premijerke Kosor, prosvjednici su mirno prosvjedovali neprestano uzvikujući 'Mirni prosvjedi' te ukazivali na to koga smatraju odgovornim za stanje u državi. Znakovito je da na tim prosvjedima, osim HDZ-a, nisu pošteđene ostale ni druge političke stranke, posebice SDP, a svima je poslana jasna poruka: 'Svi ste lopovi!'

Stradale su zastave na zgradama HDZ-a u Gundulićevoj, odnosno SDP-a i Europske unije na Iblerovom trgu, a posljednje dvije su zapaljene. Tokom cijelog prosvjeda nije bilo ni najmanjih sukoba s jakim policijskim snagama na prilazu Markovom trgu od Kamenitih vrata, Trgu žrtava fašizma, nedaleko od Ravnica, ali ni pred dobro čuvanom zgradom u Šeferovoj 4, u kojoj živi premijerka Kosor.

Prosvjednici su čak na nekoliko mjesta ostavljali cvijeće i svijeće pred policijske kordone uz skandiranje: 'Mi vas volimo!' Drugdje policija, osim reguliranja i zaustavljanja prometa zbog prolaska prosvjedne kolone, nije zamijećena.

Iako je od početka prosvjeda i tijekom šetnje broj prosvjednika rastao, a po slobodnim procjenama bilo ih i do 5.000 ljudi, pred premijerkinu zgradu došlo je možda 1.000 najupornijih, uglavnom mlađih prosvjednika.

Prethodno su elegantno zaobišli policijsku barikadu u Branimirovoj te prugom i sporednim ulicama došli pred premijerkinu zgradu. Zadržali su se tamo 20-ak minuta, premijerkine susjede pozvali na solidarnost i izlazak iz stanova, a Jadranki Kosor skandirali: 'Nećeš spavati!' Uz poruke 'Petak! Petak! Petak!' i 'Doći ćemo opet!' najavili su novi prosvjed za dva dana, a uz 'Laku noć!' potom se mirno razišli.

Po prvi puta od početka održavanja antivladinih prosvjeda, priključili su im se i saborski zastupnici – laburist Dragutin Lesar i IDS-ovac Damir Kajin, koji su govorili na početku prosvjeda na Cvjetnom trgu, te Boro Grubišić, koji je viđen među prosvjednicima na Ravnicama.

Dragutin Lesar pozvao je prosvjednike da zapale svijeće od Markovog do Trga žrtava fašizma kako bi 'osvijetlili put vladajućima da s vlasti odu u svoje odaje'. 'Od radnika su napravili robove, umirovljenike su pretvorili u sirotinju, a narod odveli u dužničko ropstvo', poručio je na Cvjetnom trgu Lesar.

Lesarov kolega iz saborskih klupa Damir Kajin ohrabrio je prosvjednike rekavši im da će uskoro, kad prosvjedi budu još masovniji, 'narod formirati vlast'. 'Niste vi huligani, nego oni koji šalju policiju na vas, oni koji su došli na vlast bez izbornog legitimiteta, opljačkali državu i ne žele s vlasti', rekao je Kajin.

Novi protuvladin prosvjed, za koji se također očekuje da će biti miran i dostojanstven, najavljen je za petak s početkom u 18 sati na Cvjetnom trgu.