OČITOVAO SE I BEROŠ

Stožer zabranio rad trgovina nedjeljom, pogledajte kako su to formulirali

24.04.2020 u 20:14

Bionic
Reading

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je danas Odluku o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, prema kojoj se radno vrijeme određuje 'izuzev nedjelje, blagdana i neradnih dana kada se ne radi'. Takva formulacija, kojom je nedjelja de facto proglašena neradnim danom, užarila je društvene mreže

Na samom početku Odluke piše da se 'radno vrijeme prodavaonica, skladišta, tržnica na veliko, tržnica na malo i drugih oblika prodaje robe izvan prodavaonice određuje...sukladno članku 57. Zakona o trgovini... kao i prije proglašene epidemije bolesti COVID-19, izuzev nedjelje, blagdana i neradnih dana kada se ne radi'.

Dokument: "Odluka - djelatnost trgovine"

Objekti s radnim vremenom dužim od 10 sati dužni su osigurati dvokratno radno vrijeme, s tim da pauza mora biti najmanje sat vremena zbog temeljite dezinfekcije prostora. 

Iznimno od navedenih objekata, nedjeljom, blagdanima i neradnim danima dopušten je rad kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama - uz strogo poštivanje svih epidemioloških uvjeta.

Odluka se primjenjuje od 27. travnja, a potpisao ju je načelnik Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

  • +5
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Gustujući u RTL-u Danas, ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio je i mnogima koji se pitaju je li to možda zabrana rada nedjeljom svojevrsni test za stanje poslije koronavirusa.

'Dinamika kretanja, odnosno mobilnosti je jedan od najvećih parametara koji pogoduju širenju virusa. Nismo mogli sve aktivnosti odmah pokrenuti, postepeno ih uvodimo. Ako će biti preko radnog tjedna prisutne, dobro je da se preko vikenda, odnoso nedjelje, odmori i relaksira situacija. To nije nikakvo uvođenje nerada nedjeljom na mala vrata, već jednostavno odgovor prema mobilizaciji i kretanju stanovništva, koji je od osnovne važnosti za širenje infekcije', odgovorio je Beroš.

Za neradnu nedjelju i blagdane godinama se zalaže udruga U ime obitelji, a posljednji put to je zatražila prije Uskrsa.

'U ime obitelji je zajedno sa sindikatima i Savezom za nedjelju opetovano isticala da je dio od 180.000 radnika u trgovinama, koji ionako imaju radni tjedan od 6 dana, prisiljavano raditi nedjeljom, uz nisku ili nikakvu naknadu. Promijenjeni način života, uzrokovan epidemijom, potvrdio je da se građani mogu organizirati i odlaziti u trgovinu u vremenu radnog tjedna, te da rad nedjeljom i blagdanom, čak i u ekstremnim uvjetima, nije neophodan za funkcioniranje trgovina i opskrbu stanovništva', priopćila je udruga, apelirajući na Sabor i Vladu da omoguće radnicima da provedu Uskrs i Uskrsni ponedjeljak u krugu obitelji.