STRIPTIZ PRED SABOROM

Stožer: Sljedeći put dolazimo u majicama s likom Miloševića

14.07.2014 u 12:27

  • +4

Stožer za obranu Vukovara pred Saborom

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara došli su u Sabor pratiti raspravu koja će odrediti sudbinu njihovog prijedloga da se raspiše referendum o dvojezičnosti. Kada su ušli u Sabor, natjerani su da okrenu svoje majice naopačke ili da ostanu vani...

Predstavnici Stožera ipak su ušli u Sabor s majicama okrenutim naopako jer im je pred ulazom saborska straža zabranila da ističu amblem na crnim majicama. Na amblemu Stožera istaknuto je crno slovo 'V' (koje predstavlja Vukovar) dok je u pozadini od crveno-bijelih kvadratića oslikan križ. Na prvi pogled čini se kao da je u pozadini šahovnica koja počinje bijelim poljem, a ona se smatra ustaškim simbolom.

No, objašnjenje je da saborski pravilnik ne dozvoljava ulazak nikome tko ističe bilo kakve poruke. Tako u saborskoj službi kažu da je ulaz bio zabranjivan ranije i sindikalnim čelnicima kada su nosili majice s natpisima svojih sindikata i slično.

'Majice smo morali preokrenuti, a izgleda da to nekome smeta i da nekoga vrijeđa naš amblem. Ne vidim ništa sporno u tome, ali izgleda da tako ne smijemo u Sabor. Sljedeći put ćemo doći s likom Slobodana Miloševića, a vjerujemo da će nas onda bez problema pustiti unutra i da nam nitko neće praviti probleme', rekao je Tomislav Josić.

Usred rasprave o slanju referendumskog pitanja na Ustavni sud, Josić je izišao na pauzu i rekao novinarima da je sve što je čuo od zastupnika čista demagogija: 'Očekivali smo da će to tako izgledati, ali razočaran sam time što većina zastupnika uopće ne zna o čemu se tu radi i zbog čega su skupljani potpisi za referendum.'

'Svi govore o ćirilici, ali nije pitanje o tome, jer u referendumskom pitanju ćirilica se ni ne spominje
. Jednostavno sam razočaran jer vidim da nisu upoznati s materijom, a čini mi se da ih to ni ne zanima', rekao je Josić optužujući vlast i institucije da koče demokraciju jer već mjesecima čeka na prebrojavanje glasova, a sada će čekati i na odluku Ustavnog suda.

Podsjetimo, referendumsko pitanje glasi ovako:
'Jeste li za to da se članak 12. stavak 1. Ustavnog zakona o pravima Nacionalnih manjina mijenja tako da glasi 'Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se službe pripadnici Nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine Nacionalne manjine čine najmanje jednu polovinu stanovnika takve jedinice?'

Prema riječima SDP-ovog predsjednika Odbora za Ustav Peđe Grbina, ako se provede ovaj referendum, Hrvatska će snositi sankcije Europske unije.