zbog zaštite djelatnika

Stožer civilne zaštite: Odluka Hrvatske pošte o obaveznim maskama mora se poštivati

24.03.2020 u 14:51

Bionic
Reading

Nakon što je Hrvatska pošta obvezala sve građane da prilikom posjeta poštanskim uredima nose zaštitne maske pojavila su se nagađanja da će to uskoro učiniti i ostale službe čija su vrata još uvijek odškrinuta, kao i trgovine - unatoč tome što mnogi građani nisu uspjeli kupiti maske, koje se ovih dana iznimno rijetko mogu naći u slobodnoj prodaji

Osim što je zaštitne maske u ovom trenutku gotovo nemoguće nabaviti, ni Nacionalni stožer civilne zaštite nije ih preporučio za nošenje zdravim osobama, niti - po današnjim riječima ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka - misli da su one potrebne.

  • +4
Hrvatska pošta zahtijeva zaštitne maske Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Na upit tportala je li stoga opravdana odluka Hrvatske pošte da zabrani ulazak osobama bez maske na licu, iz Stožera šalju kratak odgovor: 'To je interna odluka Hrvatske pošte da zaštiti svoje zaposlenike i morate je poštivati.'

Nije stigao odgovor na pitanje hoće li nošenje maski biti regulirano ili će odluke o tome biti prepuštene pojedinim javnim ustanovama, trgovcima i poduzetnicima, poput taksi službi.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovaraju pak da je Hrvatska pošta 23. ožujka na svojoj web stranici objavila pojašnjenje obveze nošenja zaštitne maske u poštanskim uredima, u kojoj navode kako je ulazak u poštanske urede dozvoljen osobama sa zaštitnim maskama, ali u poštanske urede mogu ući osobe koje lice prekriju maramom ili sličnim pokrivalom za usta te da spomenutom odlukom štite radnike te njihove bližnje, ali i korisnike s kojima su u svakodnevnom kontaktu, i na taj način sprečavaju širenje koronavirusa.

'Napominjemo kako je Stožer civilne zaštite izdao upute kojih bi se svi građani trebali pridržavati da broj oboljelih ne bi rastao, poput učestalog pranja ruku i održavanja osobne higijene, držanja potrebnog razmaka i slično. Također, podsjećamo na preporuke za kućanstva i ostale zatvorene prostorije', navode iz MUP-a, dostavljajući i pripadajuću poveznicu na odluke koje su na snazi.

'Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere. Pozivamo vas da pratite dnevne konferencije za medije te se o najnovijim odlukama Stožera informirate putem web stranica Ravnateljstva civilne zaštite i službene stranice Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu', poručuju iz MUP-a.