PROSLAVA 9. SVIBNJA U BIH

Štovatelji NOB-a u Sarajevu, Dodik ima paradu 'Besmrtne pukovnije' s ruskim štihom

09.05.2017 u 14:01

Bionic
Reading

Stotine sudionika odazvale su se u utorak u Sarajevu pozivu organizacija koje okupljaju simpatizere partizanskog pokreta za obilježavanje 9. svibnja kao dana pobjede nad fašizmom prošavši u povorci središtem glavnom grada Bosne i Hercegovine uz partizanske pjesme, fotografije Josipa Broza Tita i znakovlja sa zvijezdom petokrakom

Obilježavanje 9. svibnja u organizaciji tijela vlasti BiH je izostalo, no udruga SABNOR, koja djeluje na području Federacije BiH, okupila je štovatelje narodnooslobodilačke borbe iz razdoblja 2. svjetskog rata iz različitih dijelova zemlje.

Uz transparente na kojima je pisalo 'I ja sam antifašist' i 'Protiv nacionalizma' sudionici povorke položili su vijence na spomen obilježja partizanima poginulima za oslobođenje Sarajeva 1945. godine kao i žrtvama rata od 1992. do 1995. godine.

Nekoliko stotina metara dalje zapovjedništvo mirovnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR) je također u središtu Sarajeva, uz limenu glazbu, organiziralo postrojavanje pripadnika tog vojnog kontigenta kako bi obilježili 9. svibnja kao Dana Europe.

Austrijski general Anton Waldner, koji zapovijeda EUFOR-om, kazao je tijekom te ceremonije kako je to praznik koji na simboličan način spaja države-članice Unije s onima koje tek žele postati dio velike zajedničke europske obitelji.

Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark u svom je istupu inzistirao na konstataciji kako su posljedni izbori u europskim zemljama pokazali da jačaju snage kohezije.

'Presretan sam što nas je Francuska još jednom podsjetila što to znači biti građanin EU', kazao je Wigemark, a ljudima u BiH i njihovim političarima je poručio da rješenje za svoje probleme traže kroz dogovor i kompromise.

Izbor je to između kulture kompromisa i nacionalističke retorike, a takva retorika, kako je istaknuo švedski diplomat, za EU nije prihvatljiva.

Na drugom kraju BiH u Banjoj Luci upriličeno je pak još jedno zasebno obilježavanje 9. svibnja.

Tamo je uz potporu entitetskih vlasti, uz naglašeni ruski 'štih', organizirana povorka pod nazivom 'Besmrtna pukovnija'.  Projekt je to započet 2011. s ciljem glorificiranja uloge Crvene armije u borbi protiv fašizma, a u njemu su pozvane sudjelovati osobe čiji su se preci borili protiv nacista.

Radio-televizija Republike Srpske uz to je upriličila izravan prijenos vojne parade održane u Moskvi, a potom i prijenos sa smotre oružja i opreme vojske Srbije, koja je tijekom dana organizirana u Nikincima kod Beograda i na koju su otputovali predsjednik RS Milorad Dodik i Željka Cvijanović.