ITALIJA

Stotinjak uhićenih u operaciji protiv kalabreške mafije

08.06.2011 u 17:03

Bionic
Reading

Velika operacija protiv mafije, nazvana Minotaur, pokrenuta je u noći između utorka i srijede protiv stotinjak članova 'Ndranghete, doznaje se od policije i tužiteljstva Torina

Tisuću i tristo karabinjera sudjelovalo je u toj operaciji u pokrajinama Torina, Milana, Modene na sjeveru zemlje i Reggio di Calabria na jugu.


Koordinaciji protumafijaške uprave Torina ta je operacija omogućila brojne premetačine. Uhićeni su osumnjičeni zbog mafijaškog udruživanja, trgovinu drogom, nošenja i ilegalnog posjedovanja oružja, lihvarenja, iznude i krijumčarenja novca.

Posljednjih desetljeća 'Ndrangheta je postala najveća i organizacija koje se najviše boje od četiri kriminalističke skupine u Italiji među kojima su Camorra u području Napulja, Cosa nostra na Siciliji i najmanja Sacra corona unita (SCU) u Apuliji.

Specijalizirana posebno u trgovini droge, posebice kokaina, organizacija ima brojne aktivnosti na naprednom sjeveru Italije, a ima ogranke u cijelom svijetu, posebice u Njemačkoj, Kanadi, Švicarskoj i Australiji.

Prema podacima specijaliziranog talijanskog instituta Eurispes, 2010. brutto prometa 'Ndrangheta je dosegao 44 milijardi eura, posebice zahvaljujući trgovini droge i oružja.