rukavica izazova za kompaniju

Stotine zaposlenika Googlea potpisalo manifest protiv obveznog cijepljenja

23.11.2021 u 22:16

Bionic
Reading

Nekoliko stotina zaposlenika Googlea potpisalo manifest protiv obveznog cijepljenja. Posljednji je to u nizu izazova za vodstvo kompanije kako se približava istek rokova za povratak radnika u urede

Bidenova administracija naredila je američkim tvrtkama sa 100 ili više radnika da osiguraju da su njihovi zaposlenici u potpunosti cijepljeni ili redovito testirani na Covid-19 do 4. siječnja.

Kao odgovor, Google je zatražio od svojih više od 150.000 zaposlenika da unesu svoj status cijepljenja u svoj interni sustav do 3. prosinca, planiraju li doći u ured, prema internim dokumentima koje je pregledao CNBC. Tvrtka je također rekla da svi zaposlenici koji rade izravno ili neizravno na državnim ugovorima moraju biti cijepljeni - čak i ako rade od kuće.

“Cjepiva su ključna za našu sposobnost da svima omogućimo siguran povratak u ured i minimiziramo širenje Covid-19 u našim zajednicama, napisao je Chris Rackow, Googleov potpredsjednik za sigurnost, u e-poruci poslanoj krajem listopada.

Rackow je izjavio da tvrtka već provodi zahtjeve, pa su promjene Bidenove izvršne naredbe bile "minimalne". Njegov e-mail je dao rok do 12. studenog zaposlenicima da zatraže izuzeće iz razloga kao što su vjerska uvjerenja ili medicinska stanja, te je rekao da će se o tim slučajevima odlučivati od slučaja do slučaja.

Manifest unutar Googlea, koji je potpisalo najmanje 600 njegovih zaposlenika, traži od čelnika tvrtki da povuku obvezu cijepljenja i stvore novi koji "uključuje sve zaposlenike Googlea", tvrdeći da će odluka vodstva imati ogroman utjecaj u korporativnoj Americi.

  • +5
Google Izvor: Getty images / Profimedia / Autor: Michael M. Santiago

Također poziva zaposlenike da se "načelno suprotstave obvezi" i poručuje zaposlenicima da ne dopuste da politika promijeni njihovu odluku ako su već odlučili ne primiti cjepivo protiv korone.

Manifest se događa u trenutku kada se većina Googleove radne snage približava roku za povratak u fizičke urede tri dana u tjednu počevši od 10. siječnja. Osobito otvoreni zaposlenici tvrtke prethodno su raspravljali o svemu, od državnih ugovora do promjena hrane u kafeteriji.

Cijepljenje je dilema ne samo za Google, već i za korporativnu Ameriku općenito. Virus Covid-19 skrivio je 772.570 smrtnih slučajeva u SAD-u, prema podacima Johnsa Hopkinsa. Unatoč dokazanoj učinkovitosti u pružanju visoke razine zaštite od hospitalizacije i smrti, zemlja se bori uvjeriti milijune ljudi da prime prvu dozu, budući da je više od 60 milijuna Amerikanaca i dalje necijepljeno.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ