TUGA U INDIJI

Stotine tisuća sljedbenika na pokopu Sai Babe

27.04.2011 u 12:28

Bionic
Reading

Indijski duhovni guru Sai Baba pokopan je u srijedu u nazočnosti stotina tisuća sljedbenika koji su mu željeli odati posljednju počast u njegovu hramu na jugu Indije

Tibetanski redovnici, muslimanski duhovnici, političari i vojni časnici, kao i obični sljedbenici, preplavili su kompleks ašrama u Puttaparthiju u saveznoj državi Andhra Pradesh da bi ispratili svog gurua.

Karizmatični Sai Baba, koji se proglasio reinkarnacijom Sai Babe iz Shirdija, sveca koji je umro 1918, privukao je milijune sljedbenika diljem svijeta svojim osebujnim učenjem, mješavinom hinduističkih i muslimanskih vjerovanja.

Preminuo u nedjelju u 85. godini života od posljedica zatajenja unutarnjih organa, nakon što je tri tjedna proveo u bolnici u kritičnom stanju.

Sai Baba je bio i kulturna ikona u svijetu i Indiji, zemlji koja se ubrzano modernizira, ali u kojoj religija i duhovnost još uvijek ostaju integralan dio svakodnevna života.

Tijekom pogreba, koji je obavljen uz sve državne počasti, ašramom su odjekivali hinduistički napjevi, a zatim je tijelo Sai Babe skriveno paravanom da bi se obitelj na privatnoj ceremoniji oprostila od njega.

Pogrebnu svečanost pratile su stotine tisuća Sai Babinih sljedbenika na velikim ekranima postavljenima po gradu Puttaparthiju.

Pogrebu su nazočili i političari poput oporbenog čelnika L.K. Advanija, a premijer Manmohan Singh i čelnica vladajuće Kongresne stranke Sonia Gandhi hram su posjetili u ponedjeljak.

Od nedjelje navečer, kad je izloženo tijelo preminulog gurua odjeveno u karakterističnu narančastu halju, uz njegov su odar unatoč velikim vrućinama prodefilirale stotine tisuća sljedbenika i štovatelja.

Procjenjuje se da Sai Baba ima oko 10 milijuna sljedbenika u stotinjak zemalja svijeta, među kojima su političari, slavni glumci Bollywooda i Hollywooda te zvijezde kriketa.

On je predviđao da će živjeti 96 godina pa je vijest o njegovoj smrti zbunila poklonike, koji mu pripisuju nadnaravne sposobnosti, među kojima i izlječenja bolesnika u terminalnoj fazi.