homofobija i seksizam

Stotine tisuća prosvjednika traže ostavku guvernera Portorika

22.07.2019 u 20:59

Bionic
Reading

Stotine tisuća ljudi prosvjedovalo je na ulicama San Juana u ponedjeljak, zahtjevajući ostavku portorikanskog guvernera Ricarda Rossella zbog otkrića homofobnih i seksističkih poruka, što je posljednji skandal koji je pogodio ovaj otok koji se pokušava oporaviti od smrtonosnog uragana iz 2017.

Rossellova objava u nedjelju da se neće kandidirati na izborima iduće godine ti da će odstupiti s čelnog mjesta Nove progresivne stranke nije utjecala na prosvjednike koji traže da Rossello odmah podnese ostavku.

Najveće novine u Portoriku, El Nuevo Dia u ponedjeljak su također zatražile od guvernera da odstupi.

Masa prosvjednika, od kojih mnogi imaju crne majice i mašu zastavama Portorika, ispunila je glavnu prometnicu u San Juanu, što je kulminacija, ponekad nasilnih, prosvjeda koji traju više od tjedan dana.

"Oni ne mogu to osporiti: snaga je na ulici", napisala je na Twitteru gradonačelnica San Juana Carmen Yulin Cruz.

"Te vlade su koruptivne vlade", rekao je Martin Gonzalez koji se pridružio prosvjedu u ponedjeljak.

Četrdesetogodišnji Rossello je, u poruci emitiranoj na internetu, zatražio oprost te je kazao da poštuje želje Portorikanaca. "Znam da isprika nije dovoljna", rekao je Rossello u videu objavljenom na Facebooku.

"Značajan dio stanovništva prosvjeduje danima. Svjestan sam nezadovoljstva i nelagode koju osjećaju. Samo moj rad će pomoći vraćanju povjerenja tih dijelova društva", dodao je.

Objava 13. srpnja seksističke i homofobne prepiske Rossella i njegovih najviših pomoćnika potaknula je veliki gnjev građana zbog njegova lošeg suočavanja s razornim uraganom 2017., navodne korupcije u administraciji i bankrota države.

Američke su vlasti osudile šest ljudi, uključujući dva bivša visokopozicionirana dužnosnika portorikanske vlade zbog zavjere i drugih kaznenih dijela povezanih s milijunima dolara savezne pomoći za zdravstvo i fondovima za obrazovanje, što je također potaknulo prosvjede.

Američki predsjednik Donald Trump, koji se sukobio s Rossellom nakon uragana Maria, kritizirao je guvernera u Bijeloj kući u ponedjeljak. "On je užasan guverner", rekao je Trump. "Totalno nesposobno vodstvo na čelu Portorika", dodao je.

Portorikanski zastupnici u američkom Kongresu, koji nemaju pravo glasa, kao i demokratski predsjednički kandidati i zastupnici pozvali su guvernera da odstupi, nakon devet dana prosvjeda koji su ponekad bili nasilni.

Predsjednik parlamenta Carlos Mendez, član Rossellove Nove progresivne stranke, imenovao je u petak neovisno povjerenstvo koje istražuje omogućava li sporna prepiska postupak opoziva.

Portoriko se nalazi u postupku bankrota i pokušava restrukturirati oko 120 milijardi dolara duga.

Prosvjedi su izazvali zabrinutost američkih zastupnika koji odlučuju o zahtjevu Portorika za milijardama dolara savezne pomoći za zdravstvo i suočavanje s posljedicama uragana Maria koji je usmrtio gotovo tri tisuće ljudi.

Prosvjedu su se priključili i slavni Portorikanci, uključujući pjevača Ricky Martina, kojeg je Rossello vrijeđao u porukama, pjevačicu Olga Tanon i repera Bada Bunnyja.