festivala Makar Sankranti

Stotine tisuća Indijaca kupa se u svetoj rijeci Gangesu unatoč covidu

14.01.2022 u 17:52

Bionic
Reading

Stotine tisuća hinduističkih hodočasnika kupalo se u petak u svetoj hinduističkoj rijeci Ganges, dok u zemlji raste broj zaraženih covidom-19

Hinduisti vjeruju da će ih kupanje u Gangesu tijekom festivala Makar Sankranti odriješiti od grijeha.

Slična okupljanja pridonijela su velikom drugom valu pandemije u zemlji prošle godine.

Veliki broj ljudi okupio se uz Ganges u sjevernoj državi Uttar Pradeshu i u istočnoj državi Zapadnom Bengalu, čime su prekršeni zdravstveni protokoli koji su na snazi zbog covida-19.

Na televizijskim snimkama se vidi da mnogi od njih nisu nosili maske niti držali distancu, zbog čega neki strahuju da bi mogao nastati tzv. "događaj super-širenja".

Vlasti u gradu Prayagraju u Uttar Pradeshu u kojem se događaj održavao objavile su da sudionici moraju biti cijepljeni i imati negativan PCR test te da se hodočasnicima mjeri temperatura.

“Svi hodočasnici moraju pokazati potvrde o cijepljenju s negativnim RT-PCR testom. Mjeri se temperatura i pokušavamo provesti sigurnosne mjere i poduzet ćemo korake protiv prekršitelja", kazao je općinski dužnosnik Pushpraj Singh.

Zdravstveni stručnjaci upozorili su da će takvi masovni događaji u vrijeme kada je zemlja zahvaćena trećim valom covid-19 ubrzati širenje zaraze.

Zbog zaraznijeg i manje smrtotnosnog omikrona Indija bilježi proteklog tjedna veliki rast broja zaraženih. U zemlji s 1, 3 milijarde stanovnika registrirano je više od 264 tisuće zaraženih u protekla 24 sata, što je proporcionalno manje nego u većini europskih zemalja.

U posljednja 24 sata s covidom-19 u Indiji je umrlo 315 osoba, a od početka pandemije 485.350 ljudi.