RESTRIKTIVNA KAMPANJA

Stop pušenju i na plažama i u parkovima New Yorka

03.02.2011 u 14:34

Bionic
Reading

Gradonačelnik New Yorka Michael R. Bloomberg zabranio je pušenje na 1.700 javnih trgova i parkova te na 22 kilometra plaža toga grada, javlja The New York Times

Zapravo, odluku je na prijedlog gradonačelnika donijela gradska skupština sa 36 glasova za i 12 protiv. Nakon što gradonačelnik potpiše dekret proći će 90 dana do stupanja na snagu, razdoblje u kojem gradske vlasti moraju biti sigurne da su informirale građane o mogućim sankcijama te prilagodile plaže i trgove adekvatnom signalizacijom i infrastrukturom.

'Ovog ljeta već će se moći disati bolje i u našim parkovima i na plažama koje neće više biti prepune čikova', kazao je Bloomberg i istaknuo da su nastojanja gradskih vlasti da se smanji ovisnost o duhanskim proizvodima dovela do smanjenja broja pušača za 350.000 osoba i do povišenja prosjeka života za 19 mjeseci.

Bloomberga je na najnoviju mjeru (zabrana pušenja u kafićima i restoranima je uvedena 2003) navela i studija iz 2009. koja je pokazala da 57 posto nepušača ima preveliku dozu nikotina u krvi.

Bloombergova inicijativa, kao što je bilo za očekivati, naišla je i na jako protivljenje. 'Ovakvim restrikcijama se upućujemo prema totalitarnom društvu', kazao je Robert Jackson, demokratski vijećnik distrikta Harlem.