PROBLEMATIČNO IMENOVANJE

Stop Blagojevichevu kandidatu u Senatu

06.01.2009 u 20:23

Bionic
Reading

Tajništvo američkog Senataje odbacilo pokušaj Rolanda Burrisa da se registrira kao zamjenski ministar iz Illinoisa na upražnjeno mjesto novoizabranog predsjednika SAD-a Baracka Obame, zbog problematičnih dokumenata o imenovanju

Iza problematičnog imenovanja stoji guverner Illniosa Rod Blagojevich koji je optužen za korupciju. Praćen gomilom novinara i fotoreportera, Burris je ušao u ured tajnice Senata Nancy Erickson na Capitol Hillu, da bi izašao nakon nakon 20 minuta i razočarano objavio kako je odbijen.

"Ja sam Roland Burris, senator iz Illinoisa. Predao sam vjerodajnice tajnici Senata. Rečeno mi je da nisu u redu, te da mi neće biti dopuštena registracija, niti da zauzmem mjesto u Senatu", rekao je Burris novinarima na improviziranoj govornici ispred zgrade Kongresa.

"Ne želim nikakvu konfrontaciju, moji odvjetnici će razmotriti iduće korake, vidjet ćemo što će biti", dodao je Burris, 71-godišnji bivši državni tužitelj Illinoisa, koji je ostao pri tvrdnji kako je njegovo imenovanje legitimno i nije vezano s Blagojevichevim optužbama.

"To je sve političko kazalište, ja sam senator po svim zakonima ove zemlje", ustvrdio je Burris.

Blagojevich, demokratski guverner srpskog podrijetla, uhićen je 9. prosinca 2008. pod optužbama za pokušaj prodaje Obaminog upražnjenog mjesta u Senatu u zamjenu za donacije njegovoj političkoj kampanji ili osobne usluge, temeljenim na FBI-jevu prisluškivanju guvernerovih telefonskih razgovora.

Osramoćeni Blagojevich, koji je oslobođen uz jamčevinu i čeka suđenje, ostao je na dužnosti usprkos brojnim pozivima na ostavku i potpunoj izolaciji. Odluku o imenovanju Burrisa u Senat donio je unatoč protivljenu demokratskog čelništva Kongresa i upozorenjima da će Burris biti odbijen.

Tajnica Senata Nancy Erickson, odbila je registrirati Burrisa jer na njegovom dokumentu o imenovanju nedostaje potpis državnog tajnika Illinoisa, Jessea Whitea, izjavio je jedan pomoćnik tajnice.

Pravilnik Senata, traži da dokumente o izboru senatora, pored guvernera, mora potpisati i državni tajnik. White je odbio potpisati dokument jer se slaže sa demokratima u Senatu da je bilo čije imenovanje od Blagojevicha neprihvatljivo.

Burris je vraćen s ulaznih vrata Senata uoči današnjeg polaganja prisege novog 111. saziva američkog Kongresa.