POKUPILI GLAVARINE

Stomatolozi oštetili HZZO za 145 tisuća kuna

30.03.2011 u 16:48

Bionic
Reading

Zbog ovjeravanja neistinitog sadržaja i prijevare teške 145 tisuća kuna, Općinsko državno odvjetništvo u Bujama podnijelo je optužni prijedlog protiv dvojice stomatologa, 43-godišnjeg K. D. iz Novigrada i 37-godišnjaka iz Rijeke

Kako je utvrdila umaška policija, novigradskog stomatologa osnovano se sumnjiči da je početkom ožujka 2006. godine, na nagovor svog kolege iz Rijeke, predao podatke o 283 pacijenta s područja Novigrada, Umaga i Brtonigle, kako bi ih Riječanin prijavio HZZO-u kao svoje pacijente. Nakon što je dobio potrebne podatke, 37-godišnjak je bez znanja svih 283 pacijenta, sačinio i potpisao izjave o izboru i promjeni izabranog liječnika, koje je potom predao u Područnom uredu HZZO-a u Rijeci i na taj način ostvario 'glavarinu', odnosno protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 145 tisuća kuna.

Izjave su potom ovjerene u Područnom uredu i 283 osigurane osobe su temeljem takvih izjava evidentirane kao opredijeljene osigurane osobe riječkog stomatologa čime je kao 'potencijalni doktor' ostvario potreban broj upisanih opredijeljenih osiguranih osoba za izabrane doktore koji prvi puta ulaze u sustav ugovornih izabranih doktora HZZO-a u djelatnosti stomatologije. Temeljem toga, HZZO mu je isplatio godišnju naknadu odnosno glavarinu u iznosu od 144.996,98 kuna i time oštetio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje', navodi se u optužnom prijedlogu bujskog Općinskog državnog odvjetništva.