konferencija u den haagu

Stoltenberg upozorava: Mjeseci koji dolaze bit će teški. Putinov cilj je ove zime Ukrajinu ostaviti hladnom i mračnom

14.11.2022 u 14:29

Bionic
Reading

Na Ukrajini je da odluči koji su uvjeti prihvatljivi za pregovore da se okonča rat koji protiv zemlje vodi Rusija, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, upozorivši da ne treba podcjenjivati snagu Moskve unatoč nedavnim uspjesima Kijeva na bojišnici

Ranije u ponedjeljak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij posjetio je južni grad Herson koji je oslobođen u dosad trećem velikom povlačenju ruskog predsjednika Vladimira Putina od početka rata u veljači.

"Ne trebamo činiti pogrešku podcjenjivanja Rusije. Ruske oružane snage zadržale su značajne sposobnosti, kao i veliki broj vojnika", rekao je Stoltenberg tijekom zajedničke konferencije za medije s nizozemskim vladinim dužnosnicima u Den Haagu.

"Mjeseci koji dolaze bit će teški. Putinov cilj je da ove zime Ukrajinu ostavi hladnom i mračnom. Tako da moramo ostati na kursu", rekao je.

  • +4
Herson Izvor: Profimedia / Autor: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Na tragu komentara američkog ministra vanjskih poslova Antonyja Blinkena, Stoltenberg je rekao da je na Ukrajini da odluči kad i kako želi pregovarati s Rusijom o završavanju rata.

"Trenutno plaćaju najvišu cijenu u gubicima života i štete zemlji. Tako da je na Ukrajini da odluči kakvi su uvjeti njima prihvatljivi", rekao je.

"Ono što se dogodi oko stola fundamentalno je povezano sa situacijom na bojišnici", rekao je Stoltenberg. "Ono što bismo trebali činiti je podupirati Ukrajinu i jačati je tako da u jednom trenutku može doći do pregovora", dodao je.

  • +2
Volodimir Zelensky Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK