nuklearni napad

Stoltenberg: Nema napretka s Rusijom; šanse za rješavanje spora sve su manje

05.07.2019 u 16:35

Bionic
Reading

NATO i Rusija nisu ostvarili znatniji napredak u očuvanju sporazuma o ograničenju nuklearnih projektila srednjeg dometa INF tijekom razgovora u petak u sjedištu NATO-a, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Osim ako Rusija u zadnjem trenutku ne odluči uništiti novi sustav raketa srednjeg dometa, koji NATO smatra kršenjem sporazuma INF, Sjedinjene Države će se 2. kolovoza povući iz sporazuma s argumentom da trebaju razviti vlastite projektile kako bi odvratili rusku prijetnju.

Moskva tvrdi da postupa potpuno u skladu sa sporazumom koji su dogovorili bivši američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski vođa Mihail Gorbačov, a kojim se dvjema najvećim nuklearnim silama zabranjuje proizvodnja nuklearnih projektila srednjeg dometa.

"Nismo vidjeli nikakve znakove napretka", rekao je Stoltenberg novinarima nakon zatvorenog sastanka Vijeća NATO-a i Rusije na kojem su diplomati i dužnosnici s obje strane vodili dijalog.

Stoltenberg je rekao da su šanse za rješavanjem spora "svakim danom sve manje" no da NATO nije odustao od uvjeravanja Moskve da uništi sustav raketa SSC-8 sposobnih za nošenje nuklearnog oružja koje nisu u skladu sa sporazumom koji zabranjuje nuklearne rakete dometa između 500 do 5500 kilometara.

"Slom sporazuma, koji je uzrok najnovijih napetosti između Istoka i Zapada, velik je problem jer bi on Rusiji omogućio da raketama srednjeg dometa izvrši nuklearni napad na Europu u vrlo kratkom vremenu", tvrde zapadni stručnjaci.