MINISTRICA VESNA PUSIĆ

Stoka trajektom, a ljudi i kućni ljubimci koridorom

17.05.2012 u 14:20

Bionic
Reading

Nakon raskida ugovora o gradnji Pelješkog mosta, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je da se zamjenski projekt neumskog koridora zapravo još nije uopće dogovorio s BiH

'S BiH se trenutno razgovara o načinu i vrsti roba koje će moći prolaziti tim putem', rekla je Pusić nakon sjednice Vlade i dodala da je zasad izvjesno tek da će žive životinje morati na drugi 'komad Hrvatske' putovati trajektom, odnosno da neće moći prolaziti kroz koridor, za razliku od kućnih ljubimaca koji će moći ostati u automobilima sa svojim vlasnicima.

Pusić je istaknula i da prilikom ulaska u punopravno članstvo EU Hrvatska mora imati riješen režim prolaska kroz teritorij BiH. 'Gradnja neumskog koridora dogovarat će se s BiH, dok se cijeli aranžman mora usuglasiti s Bruxellesom zbog udovoljavanja EU standardima u smislu neizlaska iz EU teritorija', rekla je Pusić. 

Pojasnila je i da će vrsta proizvoda koji će moći prolaziti kroz koridor ovisiti o fitostandardima u BiH, odnosno što ti standardi budu viši, to će veći spektar proizvoda moći prolaziti koridorom.