UOČI SKUPŠTINE RADIJA

Stojedinica opet u štrajku

01.12.2010 u 09:23

Bionic
Reading

Nakon neisplate plaća, odnosno pozajmica i honorara djelatnicima Radija 101 u skladu s ranije postignutim sporazumom te neuspješnog postupka mirenja s Upravom, podružnica Sindikata novinara organizira štrajk koji je počeo jutros u 8.30. U eteru se vrte samo jingleovi. Uprava smatra da je Sindikat današnjim stupanjem u štrajk preuzeo uređivanje programa Radija 101, što je suprotno Zakonu o radu, a upravo danas Skupština Radija 101 odlučuje o sudbini Radija 101

Djelatnici Radija 101 ponovno su krenuli u štrajk, što su i objavili u vijestima u 8.30, a potom prekinuli redovni program. Za ponovni štrajk su se odlučili jer Uprava nije ispunila obećanja vezana uz isplatu plaća tj. pozajmica i honorara u skladu s ranije postignutim sporazumom, a nije uspio niti postupak mirenja s Upravom. Štrajkat će većina stalno zaposlenih i honorarnih djelatnika. Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva odnosno dok štrajkaški odbor ne odluči o prekidu štrajka.

Podsjetimo, Radio 101 od prije nekoliko dana ima privremenoga stečajnog upravitelja, Branka Petanjeka, kojega je imenovao Trgovački sud, a zahtjev za stečajem podnio je Nenad Dubravac, jedan od zaposlenika Stojedinice.

Svoje je priopćenje ubrzo odaslala i Uprava, podsjećajući da Skupština Radija 101 danas odlučuje o sudbini Radija 101. 'Na žalost, sukladno zadnjem sporazumu, nismo uspjeli osigurati drugi dio isplata prema točki 2 sporazuma koji smo potpisali sa Sindikatom u rujnu 2010. godine. Prvi dio isplata osigurali smo 8. studenoga, nakon štrajka upozorenja, i još uvijek radimo na osiguranju sredstava za drugi dio. Razumijemo radnike koji se bore za svoja prava i potpuno podržavamo njihove legitimne zahtjeve za plaćom, ali Sindikat Radija 101 je odlučio na potpuno neprimjeren način izraziti svoje nezadovoljstvo. Umjesto uskraćivanjem rada na dopušten način sukladno Zakonu o radu, što štrajk je odnosno kako ga definira Zakon, Sindikat je odlučio preuzeti uređivanje programa Radija 101', izjavio je Drago Perić, predsjednik Uprave Radija 101.

'Sindikat Radija 101 tek je jučer oko 18 sati predao Upravi Radija 101 pismeno očitovanje da se stupa u štrajk. Zakon predviđa da se Uprava i Sindikat moraju dogovoriti oko nužnih poslova koji se moraju provoditi, a Sindikat je isključivo najavio da će oni osigurati nužne poslove, bez jasnog specificiranja što su ti poslovi, što je ne samo suprotno Zakonu o radu, nego i preuzimanje uređivanja programa Radija u svoje ruke, čista revolucija. Iza toga čak ne svoje svi zaposlenici nego samo dio radnika, većinom tehničara, koji na taj način ne dopuštaju rad onima koji žele raditi. Glazbena redakcija radi odnosno nije u štrajku, ali se glazba ne čuje pošto su u tehnici to onemogućili i puštaju samo reklame. Sindikat nema pravo nametnuti štrajk svim zaposlenicima, već ima pravo provoditi svoju odluku putem onog dijela zaposlenika koji žele štrajkati, a one koji žele raditi treba pustiti da rade. Zahtijevat ćemo od Sindikata novinara Hrvatske da se odmah zaustavi ovo ponašanje dijela zaposlenika Radija 101 koji na taj način zapravo uređuju program Radija 101, što nije njihov zadatak', dodao je još Perić.

Za 1. prosinca u 17 sati zakazana je Skupština Radija 101. Perić kaže kako će od Skupštine odnosno od svih 78 suvlasnika zatražiti odluku o daljnjem načinu poslovanja Radija 101. 'Obzirom da postoji zahtjev jednog zaposlenika za stečaj Radija 101 te da je već imenovan privremeni stečajni upravitelj, od Skupštine društva tražit ću odluku o dokapitalizaciji kako bismo mogli dalje normalno poslovati ili odluku o stečaju', kaže Drago Perić.