iz ptičje perspektive

Stojak: GUP Zagreba mijenja se radi megalomanskih projekata

04.07.2019 u 16:18

Bionic
Reading

HNS-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak pozvao je u četvrtak gradonačelnika Milana Bandića da s dnevnog reda predstojeće skupštinske sjednice povuče prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP), kojemu je cilj, tvrdi, graditi megalomanske projekte kojima investitori određuju kako će grad izgledati

"U Zagrebu se gradi neplanski i to je apsolutno vidljivo iz aviona, ili kako bi rekao gradonačelnik, iz ptičje perspektive. Mijenja se GUP kako bi se gradili megalomanski projekti u kojima ponovno, prema riječima gradonačelnika, investitori određuju kako će se nešto graditi. To je apsolutno nedopustivo", kazao je Stojak na konferenciji za novinare u Gradskoj skupštini.

Istaknuo je da bi svaki ozbiljan i dobronamjeran gradonačelnik pokušao svoj grad razvijati u suglasju sa sugrađanima, sa strukom, arhitektima, urbanistima, prostornim planerima te Gradskom skupštinom. "Mi smo generalno u problemu sa ovakvim načinom vođenja grada", poručio je.

Stojak podsjeća da je tisuće i tisuće primjedbi građana i udruga došlo na odluku o izmjeni GUP-a 2017., da su tek neki dan počeli stizati odgovori na te primjedbe, a u međuvremenu je već došla nova odluka o izmjeni GUP-a koju je "po skrivečki predložio gradonačelnik Bandić", a koja potpuno mijenja namjenu dva izuzetno važna prostora - Hipodrom i Velesajam.

"I vidi čuda, to se želi napraviti bez ikakve javne rasprave.To je apsolutno sramotno i nedostojno Zagreba i iskreno se nadam da je ovo samo pokušaj koji je znao gradonačelnik raditi, pa se u zadnji tren ipak povuče", istaknuo je Stojak. Gradonačelnik bi u tom smislu, dodaje, trebao pogledati Jarun i tamo vidjeti "močvaru umjesto jezera koje bi trebalo služiti za kupanje građana i Sportsko-rekreacijski centar".

"Nitko nije protiv razvoja Zagreba, ali planski, stručno, osmišljeno, u suglasju i dogovoru sa Zagrepčanima. Ovo nije GUP, strateški razvojni dokument, to je dokaz da smo s ovim gradonačelnikom generalno u problemu", zaključio je Stojak.