odjeci TRIJUMFA

Što Vučićeva dominacija Srbijom znači za Hrvatsku?

03.04.2017 u 22:55

Bionic
Reading

Srbija je izabrala novog predsjednika iako se radi o starom licu. Aleksandar Vučić dokazao je da na srpskoj političkoj sceni nema prave konkurencije otpuhnuvši protivnike u prvom krugu predsjedničkih izbora s 55 posto glasova birača izašlih na izbore dok je drugoplasirani Saša Janković ostao daleko iza njega s osvojenih tek 16 posto glasova

Što se promijenilo izborom Vučića za predsjednika Srbije i kako će taj izbor utjecati na buduće odnose s Hrvatskom, o tome smo razgovarali s Krševanom Antunom Dujmovićem, višim stručnim suradnikom na Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), kojemu je između ostalog područje zapadnog Balkana predmet znanstvenog interesa. Dujmović kaže da je Vučićeva pobjeda bila očekivana jer su sve ankete, koje su se ovog puta pokazale točnima, za razliku od onih prije predsjedničkih izbora u SAD-u, vrlo precizno predvidjele rezultate.

'Prvo bih rekao da je Vučić povukao vrlo mudar potez time što se kandidirao za predsjednika Srbije jer je prošle godine kao predsjednik vladajuće Srpske narodne stranke (SNS) izgubio 20 mjesta u Narodnoj skupštini Srbije na prijevremenim izborima. Ovako si je osigurao pet godina u predsjedničkom uredu, a pobjeda će ga dodatno ojačati i unutar stranke', smatra Dujmović. Ostvarena pobjeda je vrlo uvjerljiva, za razliku od izbora 2012. godine, kada je Tomislav Nikolić jedva pobijedio Borisa Tadića u drugom krugu.

Tko će u premijersku fotelju?

No odlaskom Vučića na Andrićev venac, gdje stoluje predsjednik Srbije, otvara se pitanje tko će ga zamijeniti na mjestu premijera, kao i na čelu SNS-a. Vučić će sigurno pažljivo birati jer premijerska pozicija, kao i u Hrvatskoj, ima nemjerljivo veće ovlasti i ako želi kontrolirati situaciju, a želi, morat će postaviti neku slabu političku figuru na to mjesto.

  • +15
Izbori u Srbiji Izvor: Reuters / Autor: Marko Đurica

Zbog svega toga Dujmović ne vjeruje da će Nikolić nakon odlaska s predsjedničke pozicije zauzeti premijersku fotelju. 'Njih su dvojica u latentnom, a nakon kandidature za predsjednika i u otvorenom sukobu jer je Vučića podržalo predsjedništvo njegove stranke', ocjenjuje stručnjak s IRMO-a, izrazivši sumnju da je Vučić obećao Nikoliću tu poziciju kada su pregovarali o njegovom odustajanju od kandidature za novi mandat. Dujmović smatra da je jedan od kandidata svakako politički partner i predsjednik Socijalističke partije socijalista (SPS) Ivica Dačić, kojem daje velike šanse da bude premijer jer SPS treba SNS-u.

'Unutar stranke spekulira se imenima Nikole Selakovića, bivšeg ministra pravosuđa, a jedno vrijeme bio je u igri i Nebojša Stefanović, aktualni ministar unutarnjih poslova i osoba od Vučićeva posebnog povjerenja.' Naš sugovornik smatra da Zorana Mihajlović, trenutna potpredsjednica vlade i ministrica infrastrukture, nema neku šansu iako bi bila dobar kandidat. Međutim ona slovi za prozapadno orijentiranu političarku, što u Srbiji, u kojoj je veći dio političkog establišmenta naslonjen na Rusiju, i nije plus.

'Pogotovo sada, kada se Amerika bavi sobom i još nije jasno kako će se njezina vanjska politika kreirati na Balkanu. Rex Tillerson je poslao uoči Sretenja, državnog praznika u Srbiji 15. veljače, pismo podrške u kojem nije ni spomenuo srpski ulazak u Europsku uniju i podršku njihovom daljnjem pridruživanju Europskoj uniji, za razliku od Obamine administracije koja je snažno podržavala srpski europski put i generalno ideju europskih integracija, nasuprot Trumpu koji je podržavao Brexit', objašnjava Dujmović.

Stručnjak s Instituta za razvoj i međunarodne odnose ne očekuje nikakve tektonske poremećaje, već nastavak i kontinuitet dosadašnje Vučićeve politike. Novi predsjednik Srbije će vjerojatno nastaviti skupljati političke poene u javnosti jačanjem veza s Rusijom, što podržava preko 70 posto građana Srbije.

'Podrška ulasku Srbije u EU je ispod 50 posto. Ipak je većina bitna stvar i to će gurati i dalje', vjeruje Dujmović.

Hrvatska i Srbija

Što se tiče Hrvatske, manje-više smo sve vidjeli. 'Vučić se susreo s premijerom Plenkovićem na Gospodarskom forumu u Davosu te su najavili mogućnost bilateralnog sastanka. Premijer i predsjednica ga dobro poznaju, tako da mislim da tu neće biti nikakvih poremećaja', kaže Dujmović.

Ne očekuje da će biti problema s Vučićem iako je on Miloševićev kadar i bio je zloglasni ministar informisanja kada su doneseni drakonski zakoni i nestajali su novinari po Srbiji, ali on je prije svega pragmatičan političar, tako da bi nas na mjestu predsjednika Srbije više zabrinuo Vuk Jeremić, koji je dobio jako malo glasova, jer pod nekom fasadom uglađenog bivšeg predsjedajućeg Glavne skupštine Ujedinjenih naroda krije se još veći srpski nacionalist. 'U ovakvoj situaciji znamo na čemu smo i relativno je to dobro rješenje', ocjenjuje analitičar.

'Drugi kandidat Saša Janković, koji je dobio 16 posto glasova, za Hrvatsku bi bio optimalno rješenje jer je političar izrazito proeuropske orijentacije. Međutim polučio je slab rezultat', kaže Dujmović. 

Putinizacija Srbije

U javnosti se stječe dojam da Vučić u Srbiji uspostavlja kontrolu nad društvom po uzoru na Vladimira Putina u Rusiji. Ipak, morat će paziti koga postavlja na ključne pozicije u zemlji, onu premijersku i onu šefa SNS-a, da mu se ne bi situacija otela kontroli, tj. da sam sebi ne stvori najopasniju oporbu.

Dujmović smatra da je vrlo mala mogućnost da se netko otme kontroli. 'Ovakav sustav vladanja u Srbiji već smo imali prilike vidjeti za vrijeme vlade Mirka Cvetkovića i predsjednikovanja Borisa Tadića, kada je Cvetković bio pod potpunom dominacijom Borisa Tadića', podsjeća Dujmović. Smatra da će Vučić jako paziti na to koga će staviti na mjesto premijera. No u krajnjoj liniji uvijek ima mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora.

Slavlje u stožeru Aleksandra Vučića nakon pobjede na izborima Autor: RT

'Vučić se kandidirao za predsjednika Srbije kako bi bio siguran i još više upleo Srbiju u svoju mrežu. Ima jaku kontrolu nad medijima i eliminira protivnike, primjerice Nikolića, koji mu je politički otac - prvo mu je uzeo stranku, a sada i funkciju. Isključuje ljude koji mu smetaju, tako da ima te putinističke porive, a nama bi ga bilo primjereno uspoređivati s maršalom Titom jer Vučić gaji iluzije da može igrati - i za sada se čini da je to dobro, samo ne znam koliko Srbija ima koristi od toga - igru 'sa svima sam dobar': i s EU-om i sa SAD-om i s Rusijom te naročito s Kinom', objašnjava Dujmović.

Ipak, vremena su se promijenila. 'Jugoslavija je bila tampon zona između Istoka i Zapada, ni NATO ni Varšavski pakt. Srbija nije u takvoj poziciji iako Vučić nastoji igrati takvu politiku. Za sada se to isplaćuje njemu, ne toliko Srbiji koliko njemu', ocjenjuje stručnjak. Zaključno je kazao da je Srbija ključna za stabilnost regije zbog veza koje ima s Republikom Srpskom i odbjegle provincije, sada de facto nezavisne države Kosova, i utjecaja koji ima u Crnoj Gori preko tamošnje brojne srpske manjine. 'S te strane je strašno bitno to kako će se razvijati stvari u Srbiji', zaključio je Dujmović.