POSLJEDNJI MESIĆEV INTERVJU

'Što više znam Sanadera, to više vjerujem Kosor'

27.12.2009 u 18:17

Bionic
Reading

U jednom od svojih posljednjih intervjua koje je dao kao predsjednik RH, Stjepan Mesić je u razgovoru za Novu TV odbio priznati da je napravio ijednu pogrešku, pa čak i kad se radi o neukusnom vicu koji je ispričao o svom pokojnom prethodniku

Mesić je započeo intervju ocjenom da je bio uspješan predsjednik u oba mandata, a svojim najvećim dostignućem Mesić smatra činjenicu da je Hrvatska izvedena iz izoliranosti i da je europeizirana.

'Neće mi nedostajati ured i povlastice. Dva mandata po pet godina sasvim su dovoljna da čovjek pokaže što može i što zna i onda nastupi vrijeme za drugoga', osvrnuo se Mesić na svoj minuli rad.

Upitan je li bilo neumjesno pričati vic o Tuđmanu, Mesić je rekao da je taj vic ispričao računajući da on neće ići u javnost.

'Bio je to jedan intervju i, nakon intervjua, on je mene upitao: Znate li neki vic, s obzirom na to da ste duhoviti? Intervju je bio gotov, nije bilo snimanja, ja sam rekao da znam jedan vic koji sada kruži i izvan Hrvatske i ja sam mu to rekao računajući da to ne ide u javnost. Nažalost, otišlo je u javnost i onda su se javili moji kritičari i rekli da sam pričao viceve o Tuđmanu', prisjetio se Mesić.

Govoreći o umirovljenju sedmorice visokih časnika HV-a, koje i danas smatra svojim najboljim potezom, Mesić je rekao: 'Za hrvatsku demokraciju je bitno da nema uplitanja vojske u državu. Vjerojatno bi nakon toga po vojarnama organizirali podršku generalima, nasred vojarne organizirali potpisivanje podrške generalima. Postojala je opasnost da stvari izmaknu kontroli i zato sam morao reagirati. Mogao sam i žešće, ovo je bilo najblaže.'

Mesić je ponovio da se sve strane trebaju ispričati za svoje zločine u ratu. Ootvaranju Tuđmanovih arhiva rekao je da na transkriptima Tuđmanovih razgovora nije bilo oznake tajnosti. 'To su jednostavno snimke razgovora koji su vođeni, iz njih se vidi da su se tu donosile odluke. Nema posljedica zbog transkripata, nego zbog toga što je netko činio zločine u ime Hrvatske', rekao je Mesić.

Predsjednik na odlasku još se jednom prisjetio bivšeg premijera Sanadera i afere Ina. 'Očito je netko iz vlasti omogućio ili predložio da se i dionice fondova prodaju MOL-u. U vlasničkoj strukturi to nije velika razlika, ali u upravljačkoj - sva prava ima MOL. Ili je to bila nekompetentnost s naše strane (to može biti), ili je došlo do nekog drugog načina da se ide u ovakav ustupak. Taj koji pregovarao to mora reći, a ne treba isključiti ni financijske injekcije. Ina se prodaje, a ne priča se s upravom Ine. Zašto se premijer onda jako uzbudio i rekao da sam ja počeo s lažima? To znači da je bio neiskren kad je sa mnom svaki mjesec više puta razgovarao', rekao je Mesić.

O ratu sa Sanaderom nakon njegovog odlaska Mesić kaže: 'Ja njemu ništa ne nabacujem, rekao sam jednu jedinu rečenicu: da je sve dogovorio Polančec. Sada ispada da ja njemu šaljem USKOK za vrat? A on se meni prijeti USKOK-om.' Bi li USKOK mogao nešto doznati od Sanadera? Mesić dvosmisleno odgovara: 'Od njega o njemu sigurno. O meni ništa.'

Na pitanje zašto nije bio tako oštar prema ministru Božidaru Kalmeti, Mesić je rekao da kod Kalmete treba dokazati direktnu umiješanost. 'Ako on ne podnosi ostavku iz moralnih razloga, to nema veze s njegovom krivnjom', rekao je Mesić.

O Jadranki Kosor, Mesić kaže: 'Što sam više upoznao Sanadera, to više vjerujem Kosor. Imat će snage iskorijeniti korupciju ako u tu borbu budu uključeni svi, ali prije svega treba mijenjati zakonsku regulativu.'