SANADEROVA UZDANICA

Što uopće radi Bianca Matković?

22.08.2009 u 08:17

Bionic
Reading

Skoro je sedam tjedna prošlo kako je Bianca Matković postala ministrica bez portfelja u Vladi Jadranke Kosor, no tek je na ovotjednoj sjednici Vlade dobila i formalno zaduženje koje je zapravo prenijela sa svog starog radnog mjesta državne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI)

Od četvrtka Matković je i službeno 'koordinatorica svih aktivnosti za izvršenje obveza u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji', ali ne više kao državna tajnica, nego kao ministrica. Bianca Matković prešla je sa Zrinjevca u Banske dvore u sklopu 'kadrovskog paketa' koji je sastavio bivši premijer Ivo Sanader neposredno prije podnošenja ostavke.

U trenutku njezina imenovanja u medijima se spekuliralo da će postati čak 'druga najmoćnija' osoba u Vladi, odmah nakon premijerke. Spominjalo se da će koordinacija europskih aktivnosti državnih tijela biti samo jedan od njezinih zadataka i da će, osim toga, preuzeti i lavovski dio dotadašnjih nadležnosti Jadranke Kosor, primjerice, da će predstavljati Vladu u pregovorima sa sindikatima i poslodavcima. No ništa se od toga zasad nije dogodilo. U dosadašnjim aktivnostima Vlade Bianca Matković zadnjih je tjedana bila potpuno nezamjetljiva.

Dan prije sjednice Vlade na kojoj je službeno postala koordinatorica, u Vladi smo pokušali doznati koje su sve dužnosti nove ministrice. No zamjenica glasnogovornika Vlade Martina Banić tada nam je kazala da je Matković zadužena upravo za koordiniranje spomenutih europskih aktivnosti ministarstava, ali i da će joj, budući da nema konkretnog resora, premijerka ubuduće sigurno povjeravati određene poslove. Kako nam je objasnila, to se dosad nije dogodilo uglavnom zato što je ljeto i vrijeme godišnjih odmora.

'Znam da se nagađalo kako će gospođa Matković preuzeti na sebe pregovore sa sindikatima i poslodavcima, no s obzirom na to da je to ranije bio posao premijerke, dok je bila potpredsjednica Vlade, ona je i dalje zadužena za to', kazala je Martina Banić za Novi list.

U MVPEI-ju tvrde da Matković još 'obavlja poslove koordinacije s drugim ministarstvima u pogledu provedbe antirecesijskih mjera te druge poslove po naputku predsjednice Vlade' te da je 'u Vladi uključena i u poslove organizacije većih manifestacija drugih ministarstava kakva je primjerice predstojeća konferencija o zaštiti okoliša u Dubrovniku'. U njezinu novom uredu u Vladi, objašnjavaju s njezinog bivšeg radnog mjesta, radi šest djelatnika, pri čemu nije bilo novih zapošljavanja, nego je riječ o suradnicima iz MVPEI-a te dosadašnjim djelatnicima Vlade. Ministrica je i u hrvatsko-mađarskoj komisiji te radi na pripremama zajedničke sjednice Vlada dviju zemalja.