NOVA GARNITURA U BANSKIM DVORIMA

Što sve posjeduju novi ministri? Čak dvoje ih je već imalo problema s imovinskom karticom

Bionic
Reading

Opsežna rekonstrukcija Vlade je gotova. Čeka se još samo glasovanje u Saboru i novi ministri sjest će u svoje ministarske fotelje u ponedjeljak. Neki od njih već su bili državni dužnosnici i njihove su imovinske kartice dostupne javnosti. No imovinske kartice, zbog kojih su smijenjeni ministri imali problema, mogle bi predstavljati problem i onima novima. Čak dvoje od četvero čije su kartice dostupne već su dobili packe od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Vučković sjedila na dva stolca pa ju kaznilo Povjerenstvo

Na mjesto ministrice poljoprivrede s pozicije državne tajnice u istom ministarstvu stiže četrdesetpetogodišnja Pločanka Marija Vučković. Prema podacima iz imovinske kartice, mjesečna neto primanja iznose joj 17.150 kuna. U rubrici 'ostali prihod' navela je neto iznos od 1980 kuna, a jednokratno ga je zaradila od 'samostalne djelatnosti'.

Otplaćuje tri kredita. Prvi je težak 57 tisuća eura i plaća ga od 2016. godine te za njega mjesečno izdvaja 406 eura. Drugi iznosi 225 tisuća kuna, za koji mjesečno izdvaja 2585 kuna, te treći 60 tisuća kuna, za koji mjesečno izdvaja 980 kuna.

Buduća ministrica Vučković vlasnica je stana u Pločama veličine 69 četvornih metara, a suvlasnica je i voćnjaka u Opuzenu. Vučković je također ulagala u dionice. Posjeduje 69 dionica HT-a, njen suprug ima 24 dionice Luke Ploče (kupljene kreditom), a ona jednu, kao i jednu dionicu Atlantske plovidbe.

Od ušteđevine je prijavila 4000 kuna. U vlasništvu ima i Renault Clio star 17 godina. Suprug, zaposlen u Croatiabusu, godišnje neto zarađuje 108 tisuća kuna.

  • +6
Marija Vučković Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U listopadu 2013. godine Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je Mariju Vučković s 4000 kuna jer je istovremeno obnašala dužnost zamjenice župana Dubrovačko-neretvanske županije i obavljala funkciju člana nadzornog odbora trgovačkog društva Komunalno održavanje d.o.o. Ploče, što je predstavljalo povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Vučković je u Pločama završila osnovnu i glazbenu te srednju školu, nakon čega upisuje Ekonomski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu.

Na istom fakultetu stječe i zvanje magistra znanosti iz područja međunarodne ekonomije. S vremenom se dodatno usavršavala te je postala ovlašteni investicijski savjetnik. Volonterski radi kao predavač na Sveučilištu u Dubrovniku. U slobodno vrijeme povremeno pjeva u ženskoj klapi Arija iz Opuzena.

Prije dolaska na mjesto državne tajnice radila je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije od veljače do studenog 2016. kao pomoćnica ministra.

Šira javnost ju je prvi put imala priliku upoznati kada je kao članica HDZ-ova Visokog suda časti objasnila zašto je Darko Milinović izbačen iz stranke. U službenoj biografiji stoji joj da je radno iskustvo stjecala u Luci Ploče te Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a bila je zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana.

  • +7
Ministri dolaze na sjednicu užeg kabineta Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Što posjeduje mladi ministar iz Vinkovaca

Mario Banožić na mjesto ministra državne imovine stiže s pozicije predstojnika Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U imovinskoj kartici prijavio je mjesečnu neto plaću od 15.500 kuna. Prijavio je i ukupno 15.000 kuna primanja od, kako je navedeno, edukacijske djelatnosti na godišnjoj razini.

Otplaćuje dva kredita, jedan težak 105 tisuća kuna, za koji izdvaja 960 kuna mjesečno, te drugi vrijednosti 15 tisuća eura, za koji izdvaja 1920 kuna mjesečno. Vlasnik je stana u Vinkovcima od 82 kvadratna metra koji je stekao zaduženjem kod banke i prodajom imovine. Ima i dva automobila, Hyundai Tucson iz 2008. godine i Nissan Terrano iz 2003. godine.

  • +2
Mario Banožić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar/PIXSELL

Član je Cromar-Hrvatske udruge za marketing te dva lovačka društva. Uštedio je 7000 eura. Supruga godišnje zarađuje 59 tisuća kuna neto. Član je HDZ-a.

Banožić je rođen u Vinkovcima 1979. godine. Diplomirao je marketing i menadžment na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Nakon fakulteta radio je u poduzeću Santini kao komercijalist za uvoz-izvoz, a potom je bio generalni direktor u tvrtki Son-Ugo-Cor. Radio je i kao voditelj Odsjeka za turizam Vukovarsko-srijemske županije i kao asistent na Veleučilištu Lavoslav Ružička.

Sa saborske plaće od 19 tisuća kuna u ministarsku fotelju

Vesna Bedeković u fotelju ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dolazi iz saborske fotelje u kojoj sjedi kao zastupnica HDZ-a od 2016. godine. Plaća joj je iznosila gotovo 19 tisuća kuna. Prije toga bila je dekanica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Uz saborsku plaću, od nastavane je djelatnosti primala oko 46 tisuća kuna godišnje te 1500 kuna mjesečno od primitaka koji se ne smatraju dohotkom.

  • +11
Vesna Bedeković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bedeković je suvlasnica kuće u Pitomači čija je kvadratura u imovinskoj kartici 967 kvadratnih metara, a procijenjena vrijednost joj je 1,1 milijun kuna. Naslijedila je četvrtinu vikendice u Aršanju površine 854 kvadrata i procijenjene na 1,5 milijuna kuna. Suvlasnica je i stana u Pitomači od 67 kvadrata, vrijednog 408 tisuća kuna, te garaže vrijedne 70 tisuća kuna, kupljenih zaduženjem kod banke.

Raspjevana dekanica: Tko je nova HDZ-ova igračica u reformi školstva

Vlasnica je Mazde CX3, proizvedene 2018. Vrijednost automobila u imovinskoj kartici procijenjena je na 15.300 kuna. Ovdje je očito riječ o grešci s obzirom na to da je riječ o novom automobilu. Ili nedostaje jedna nula ili je iznos izražen u eurima, a trebao bi biti u kunama.

Posjeduje i Mazdu 2 iz 2012., vrijednu 50 tisuća kuna. Nova ministrica otplaćuje kredit podignut 2018. od 18 tisuća eura, za što mjesečno izdvaja 643 eura. Uz to je jamac za kredit od 434.722 tisuće kuna podignut 2015., čija je mjesečna rata 4652 kune.

Suprug joj nije zaposlen.

Svake godine po jedno pitanje

Zanimljiv je angažman Vesne Bedeković u Saboru. U svom je mandatu od 2016. postavila tri zastupnička pitanja, i to jedno godišnje, osim u 2019., kada nije postavila nijedno. Prosjek zastupničkih pitanja i inicijativa je, usporedbe radi, 13, a rekorderka je Sonja Čikotić iz Mosta postavivši ih čak 266.

Iako preuzima izuzetno zahtjevan resor, Bedeković se u Saboru bavila isključivo kulturom i obrazovanjem pa su tako tri njezina pitanja bila upućena ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek i jedno bivšem ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću. 

No Bedeković je zato bila revna u dizanju ruke. Bila je prisutna na svakom glasovanju, iako je prosjek prisutnosti zastupnika na glasovanjima znatno manji.

Bedeković volonterski obavlja i dužnost predsjednice Stručnog vijeća Centra za kulturu Drago Britvić u Pitomači te je predsjednica Upravnog vijeća Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, također volonterski.

Rođena je 22. veljače 1966. u Bjelovaru, diplomirala je na osječkom Pedagoškom fakultetu, a na zagrebačkom Filozofskom fakultetu stekla je doktorat na području društvenih znanosti na području pedagogije. Bila je predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

I Aladrović već imao posla s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa

Josip Aladrović, koji će na čelu Ministarstva rada i mirovinskog sustava zamijeniti Marka Pavića, jer on odlazi na mjesto ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a, od travnja 2017. obavljao je dužnost ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Prije HZMO-a radio je u Croatia osiguranju, u kojem je bio regionalni direktor za prodaju korporativnim klijetima. Kao ravnatelj HZMO-a imao je plaću od 14.300 kuna, dok mu supruga radi u zagrebačkoj gradskoj tvrtki Ustanova za upravljanje sportskim objektima s godišnjom neto plaćom od 87 tisuća kuna.

  • +3
Josip Aladrović Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Aladrović posjeduje stan u Zagrebu od 50 kvadrata, vrijedan 675 tisuća kuna, a koji je kupljen kreditom. Supruga posjeduje automobil Smart fortwo proizveden 2015. Upravo je zbog ovog automobila Aladrović bio predmetom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Naime, stupanjem na dužnost 2017. prijavio je kako mu supruga posjeduje osobni automobil Hyundai i30. On je u veljači 2018. prodan te je Aladrovićeva supruga za šest tisuća eura iz Njemačke uvezla rabljeni Smart, no ta promjena nije na vrijeme bila unesena u imovinsku karticu pa je protiv njega pokrenut postupak u svibnju ove godine. Novi ministar rada i mirovinskog sustava ima kredit od 553 tisuće kuna, podignut 2017., zbog kojeg je svakog mjeseca 'lakši' za 5668 kuna.

Vlasnik je i OPG-a Josip Aladrović, a posjeduje i udjele u fondu Erste asset management u iznosu od 4500 kuna. Na štednji ima deset tisuća eura.