MATERIJAL NA VLADINOJ KOORDINACIJI

Što sve donosi prijedlog Zakona o HRT-u?

14.05.2012 u 12:43

Bionic
Reading

Dugo očekivani prijedlog o izmjenama i dopuni Zakona o HRT-u, čije su različite verzije posljednjih mjeseci punile stranice medija, konačno je završen i prijedlog istog danas je na dnevnom redu koordinacije kod potpredsjednice Vlade RH Milanke Opačić, nakon čega bi se trebao pojaviti na internetskim stranicama Ministarstva kulture, čime bi započeo dvotjedni proces javne rasprave

Tportal.hr u posjedu je finalne verzije nacrta prijedloga Zakona koji je, kako doznajemo iz izvora bliskih Vladi, dobio i zeleno svjetlo u Bruxellesu

Osnovne razlike između HDZ-ovog i SDP-ovog zakona su osim u samom ustrojstvu tijela koja vode javni RTV servis i u njihovim ovlastima i djelokrugu rada.

Prema novom ustrojstvu HRT više ne bi imao tročlanu upravu, već bi kućom upravljalo ravnateljstvo sastavljeno od sedam članova; glavnog ravnatelja HRT-a, ravnatelja HTV-a, ravnatelja HR-a, ravnatelja Glazbene proizvodnje i multimedije, financijskog ravnatelja, glavnog urednika HRT-a i ravnatelja ljudskih resursa HRT-a.

Povratak je to dijelom i na zakon s početka 2000-ih, s tim da su dodani pojedini ravnatelji poput ravnatelja ljudskih resursa i financijskog ravnatelja.

Novost je i da šefa kuće ne bi više biralo programsko vijeće (PV) i nadzorni odbor (NO), već bi to učinio Sabor. Ostale članove ravnateljstva imenovao bi NO po provedenom natječaju, a na prijedlog šefa kuće.

Prije imenovanja glavnog urednika HRT-a, glavnog urednika HTV-a i HR-a te drugih urednika koje bi imenovalo Ravnateljstvo, tražit će se savjetodavno mišljenje kreativnog osoblja zaposlenog na Prisavlju.

Ravnateljstvo bi u budućnosti trebalo odlučivati o svim pravnim poslovima i programskim projektima čija vrijednost prelazi pola milijuna kuna, do sada je uprava raspolagala iznosom do pet milijuna kuna, a sve ostalo išlo je na odobravanje NO-a.

NO bi i ubuduće imao pet članova, koji se imenuju u Saboru na četiri godine nakon provedenog natječaja. Novost je da nema imenovanja članova iz redova parlamentarne manjine, a uvjet je da jedan član NO-a bude iz financijske struke te da ostali članovi imaju radnog iskustva u radu s medijima (radio i televizija).

Novine koje donosi prijedlog Zakona o HRT-u odnose se i na PV oko kojeg su se posljednjih godina često lomila koplja.

Ono bi ubuduće, umjesto 11 brojilo devet članova. Osam bi ih birao Sabor nakon javnog natječaja, ali više ne bi išli iz kvote parlamentarne manjine i većine, dok bi jednog člana izabrali zaposlenici HRT-a.

Prijedlogom Zakona smanjene su i ovlasti PV-a koje su svedene samo na praćenje provedbe programskih načela i obveza utvrđenih zakonom i Ugovorom koji je HRT potpisao s Vladom.

Prema prijelaznim i završnim odredbama, Zakon predviđa da bi saborski Odbor za informatizaciju i medije u roku od 30 dana od dana stupanja Zakona, bez provođenja javnog natječaja, mogao imenovati v. d. glavnog ravnatelja na rok od šest mjeseci, a on bi pak na rok od šest mjeseci trebao imenovati v. d. ravnatelje ustrojbenih jedinica i urednike HTV-a i HR-a.