NA NJEMAČKOM JEZIKU

Što stranci pišu o zadnjem činu hrvatske krize?

16.06.2016 u 16:57

Bionic
Reading

Hrvatska politička kriza postala je i redovita tema u stranim medijima. O raspadu hrvatske vlade i padu premijera Tihomira Oreškovića objavljuju njemački Die Zeit, austrijski dnevnici Die Presse i Der Standard, dok švicarski Neue Zürcher Zeitung prenosi, kao i mnogi drugi mediji njemačkog govornog područja, napise agencije DPA

Nakon višetjednog političkog natezanja došao je formalan kraj vladi staroj ni pet mjeseci u najmlađoj članici Europske unije. 'Kršćansko-konzervativni HDZ, najveći partner u vladi, povukao je povjerenje nestranačkom premijeru Tihomiru Oreškoviću, a onda su i oporbeni socijaldemokrati objavili da će glasati za njegovu smjenu. Objavio je to predsjednik SDP-a Zoran Milanović u srijedu u Zagrebu, potvrđujući da će glasati za opoziv’, piše agencija DPA, a prenosi Neue Zürcher Zeitung(NZZ) o političkoj krizi u RH. Švicarski list objavio je i jednostavnu matematiku - SDP i HDZ, u Saboru sa 151 mjestom, imaju zajedno više od 120 glasova za opoziv Oreškovića.

U Vladi koja je vladala od siječnja sjedi još junior partner, reformska lista Most koja se posvađala s HDZ-om oko 'optužbi za korupciju' predsjednika stranke Tomislava Karamarka koji je i potpredsjednik Vlade. Spominje se i odluka Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa o tome da je Karamarko bio u sukobu interesa u vezi teme INA - MOL te da je predsjednik HDZ-a u Vladi 'zagovarao popustljiv stav prema mađarskom naftnom koncernu' s kojim je Hrvatska u 'dugogodišnjem sporu' oko upravljačkih prava INA-e, stoji u tekstu NZZ-a, objavljenom pod naslovom 'Hrvatska vlada formalno propala'.

Austrijski Der Standardpiše da 'HDZ planira novu vladu bez Mosta' te želi u preslagivanju s 'novom parlamentarnom većinom izglasati mandatara Zdravka Marića'. Der Standard ističe povezanost 'nestranačkog Marića s Agrokorom koji pripada Ivici Todoriću, jednom od najvećih biznismena u jugoistočnoj Europi'.


List citira političkog analitičara Davora Gjenera koji ističe da je HDZ-u opsesivno važno 'da Vlaho Orepić više ne bude ministar unutarnjih poslova' te nemogućnost HDZ-a da sigurnosne strukture popuni vlastitim kadrovima smatra pravim razlogom zašto je Karamarko odlučio rušiti Oreškovića i vladu s Mostom. Gjenero smatra da će nakon opoziva Oreškovića uslijediti konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a Der Standard još napominje da 'Most i opozicija plediraju za nove izbore'.

Die Zeit naglasak stavlja na to da je Karamarko kao 'vicepremijer Hrvatske odstupio dan prije glasanja o nepovjerenju premijeru Oreškoviću' u Saboru. Karamarka se citira s objašnjenjem kako je 'nefunkcioniranje vlade postalo nepodnošljivo' te se očekuje da su male šanse kako će nestranački Orešković preživjeti glasanje u Saboru.

'Kriza vlade u Hrvatskoj: vicepremijer Karamarko podnio ostavku', piše konzervativni austrijski dnevnik Die Presse koji konstatira da je šef HDZ-a 'upetljan u nevjerojatnu korupcijsku aferu'. To je, doduše, 'tek posljednji čin u višetjednoj krizi vlade', a slijedi izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću. Nakon toga, preslagivanje ili novi izbori. Die Presse podsjeća na povezanost Ane Karamarko s lobistom MOL-a Jozom Petrovićem, zbog čega je Karamarko optužen da je u sukobu interesa jer su 'mađarska kompanija i Hrvatska godinama u svađi'.