VELIK INTERES

Što srpski mediji pišu o bijegu Ive Sanadera?

10.12.2010 u 12:33

Bionic
Reading

Za bivšim predsjednikom hrvatske vlade Ivom Sanaderom, hrvatsko državno odvjetništvo raspisalo je tjeralicu, prenosi u petak beogradski tisak navodeći da je Sanader osumnjičen za udruživanje radi činjenja kaznenog djela i zloporabe položaja i ovlasti

Tjeralica je izdana na temelju zahtjeva Ureda za borbu protiv korupcije i organiziranoga kriminala (USKOK), objašnjava se u medijima i dodaje kako je Sanader napustio Hrvatsku uoči odluke o ukidanju zastupničkog imuniteta.

Kako piše dnevnik Politika, istražni sudac Županijskoga suda u Zagrebu Krešimir Devčić sinoć je Sanaderu odredio jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke, a odvjetništvo je od policije zatražilo da ga se uhiti.

Na stranici hrvatskoga Ministarstva unutarnjih poslova, prenosi Blic, postavljena je međunarodna Interpolova tjeralica za Sanaderom. List navodi kako još nema službene potvrde za što se Sanadera točno tereti te da mediji nagađaju kako je riječ o izvlačenju novca iz državnih tvrtaka i ministarstava preko marketinške agencije Fimi medije i za nezakonito poslovanje Hrvatske elektroprivrede s privatnom tvrtkom Dioki, čiji je vlasnik Robert Ježić uhićen u četvrtak navečer i čeka ispitivanje kod istražnog suca.

Večernje novosti navode kako je vijest o bijegu nekad najmoćnijeg političara u zemlji, kojeg povezuju s više korupcijskih afera, 'protutnjala kroz Hrvatsku poput uragana'. Oporba je, dodaje se, 'podigla buru' i poručila vlasti, koja sada pere ruke od Sanadera, da se spremi krenuti putem svojega nekadašnjeg predvodnika.

List također prenosi izjavu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića kako smatra da je odlazak Sanadera iz Hrvatske u trenutku kada je zatraženo da mu se ukine zastupnički imunitet 'veliki poraz sustava i propust, u prvome redu policije, za koji netko mora snositi odgovornost'.

Dnevni list Press piše kako je bivši premijer Ivo Sanader u četvrtak pobjegao iz zemlje samo nekoliko sati prije uhićenja.