pretres i uhićenja

[VIDEO] U akciji sto specijalaca na sjeveru Kosova uhićen policajac zbog povezanosti s ubojstvom Ivanovića

16.10.2019 u 08:12

Bionic
Reading

Rano jutros provedena je policijska akcija na sjeveru Kosova u vezi s ubojstvom Olivera Ivanovića, a uhićen je jedan policajac, dok se za drugim traga, javlja KoSSev

Jutros oko 5.50 došlo do upada više od 25 oklopnih vozila i džipova ROSU i oko 100 pripadnika ove specijalne jedinice na sjever Kosova.

Kak piše Blic, pretres je izvršen na dvije lokacije u Sjevernoj Mitrovici. Prištinski mediji navode da je akcija provedena u okviru istrage ubojstva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Glasnogovornik Kosovske policije (KP) Baki Keljani u pisanoj izjavi za KoSSev potvrdio je da je u Kosovska policija provela policijsku akciju u vezi s ubojstvom Olivera Ivanovića, javlja N1.

'Ova policijska operacija izvedena je na osnovi naloga za pretres koji je izdao Osnovni sud, Posebni odjel, a koji je rezultirao uhićenjem osumnjičenog policajca R. B. uključenog u nalog za pretragu, dok je osumnjičen još jedan policajac, ali se za njim traga. Tijekom policijske akcije uhićen je još jedan osumnjičeni kod koga je pronađeno oružje. U operaciji su pronađena i zaplijenjena još dva komada oružja i streljivo', naveo je Keljani za KoSSev.

Kohanet navodi da je uhićen Rade Basara koji se dovodi u vezu s ubojstvom. Uhićenik kod kojeg je pronađeno oružje i streljivo je Vasilije Bojić sin Željka Bojića za kojim kosovska policija traga.

B92 javlja da je Rade Basara policijski istražitelj koji je vodio istragu o ubojstvu Olivera Ivanovića i za koga se sumnja da je skrivao dokaze. Željko Bojić kojeg kosovska policija nije uspjela uhititi je zapovjednik policije za Sjevernu Mitrovicu.

Uhićeni su privedeni u policijsku postaju u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje su u tijeku saslušanja, a specijalci kosovske policije povukli su se sa sjevera Kosova.

Specijalni tužitelj Sul Hoxha izjavio je za prištinsku TV Klan Kosova da je jutrošnja operacija, koja je okončana do 6 sati i u kojoj je sudjelovalo 100 pripadnika specijalnih postrojbi, izvedena po nalogu Specijalnog tužiteljstva i Odjela za teška kaznena djela Osnovnog suda u Prištini.

Hoxha navodi kako su „privedeni osumnjičeni za organizirani kriminal, sudjelovanje u prikrivanju dokaza i druge aktivnosti“ vezane za ubojstvo srpskog političara Olivera Ivanovića. Specijalni ksoovski tužitelj potvrdio je da se nakon akcije traga za Željkom Bojićem.

Direktor ureda Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić kaže kako je „jedna od glavnih meta“ akcije bio upravo zapovjednik operative PK regije Sjever Željko Bojić.

„Sve je ovo dio scenarija da se Srbi kriminaliziraju, da se uvežu s različitim zločinima koji su se dogodili na području Kosova pa i s ubojstvima“, rekao je Đurić za provladinu komercijalnu TV Pink.

Kosovo je jučer, poslije niza ofenzivnih diplomatskih akcija Beograda i lobiranja među zemljama članicama Interpola, uoči zasjedanja Opće skupštine Interpola u Čileu povuklo svoju kandidaturu za članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji, što je službeni Beograd ocijenio kao „pobjedu“.

Istodobno, danas je točno 21 mjesec od kada je umjereni srpski političar s Kosova i vođa Građanske inicijative Sloboda-demokracija-pravda Oliver Ivanović ubijen ispred svog ureda u sjeverom dijelu Kosovske Mitrovice.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za opstruiranje istrage ubojstva, PK je ranije već uhitila nekoliko kosovskih Srba i policijskih dužnosnsika u vezi sa slučajem Ivanović, a nekoliko osoba se nalazi u pritvoru.