NOVAK PITA

Što se skriva iza preseljenja Centra Vinko Bek?

22.10.2015 u 17:36

Bionic
Reading

Zašto se tri dana prije početka godine odlučilo preseliti Centar za slijepe i slabovidne osobe Vinko Bek iz Nazorove u Kušlanovu ulicu, pitanje je koje je jutros na početku zasjedanja postavio ORaH-ov zastupnik Mladen Novak. Za problem dotrajalosti zgrade zna se već desetak godina, kaže Novak, uvjeren da se Centar seli zbog atraktivnosti zemljišta

Odluka o preseljenju, podsjeća Novak, donesena je 31. kolovoza, svega nekoliko dana prije početka školske godine.

'Čisto za one koji ne znaju, tamo nisu samo smještene slijepe i slabovidne osobe, nego su uz njih i osobe s autizmom i intelektualnim teškoćama. Toj djeci i tim osobama svaka promjena ambijenta, svaka promjena atmosfere, svaka promjena objekta stvara izuzetno velike probleme, unosi nemir i dodatno otežava i njihov život, ali i ljudi koji im pomažu', kazao je Novak.

Za problem se, dodaje, zna već 10 godina i obnova se već mogla obaviti. 'Geotehnička ispitivanja su provođena dvije godine da se utvrdi u kakvom stanju je zgrada u Nazorovoj. Nalaz je dostavljen prije šest mjeseci, a odluka o iseljenju tri dana prije početka školske godine. Postoji dokumentacija koju je ravnateljica slala u Ministarstvo i, ne biste vjerovali, Ministarstvo je zagubilo dokumentaciju u veljači 2013. Lani je u taj objekt odnosno uređenje dvorišta i igrališta uloženo 250.000 kuna. Navodno je klizište razlog zbog kojeg se ne ulaže i razmatra ima li uopće smisla ulagati u rekonstrukciju zgrade. Ali klizište je navodno lani sanirano, što je učinio Grad', kaže Novak.

Propituje također izjavu ministrice socijalne politike Milanke Opačić da za obnovu Centra treba 20 milijuna kuna, a da zgrada vrijedi 14 milijuna. Otkuda joj te brojke, pita Novak.

'Prilično su to paušalne ocjene, ali mislim da odgovor na pitanje odakle ta priča leži u izjavi ravnateljice, a ona je rekla da je riječ o atraktivnoj lokaciji. Mislim da je bit svega to što je ta atraktivna lokacija zapela nekome za oko i odlučio je doći do nje', kazao je Novak, podsjetivši da je i pravobraniteljica za djecu rekla da alternativna lokacija nije pogodna za preseljenje.

'Postavljam pitanje vama i hrvatskoj javnosti je li ova odluka namjerno tempirana u vrijeme pred raspuštanje Hrvatskog sabora i u vrijeme izbora, kad praktički nitko neće moći reagirati, svi će se baviti nečim drugim, a netko će doći do izuzetno atraktivnog prostora, pri čemu će najranjiviji ostati nezaštićeni', kazao je Novak.