DOZNAJTE TKO PROFITIRA TKO GUBI

Što nakon ulaska u Europsku uniju?

08.05.2012 u 18:45

Bionic
Reading

Voditelj izaslanstva Europske unije Paul Vandoren i potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić na današnjem su predavanju na splitskom Ekonomskom fakultetu pod nazivom 'Republika Hrvatska nakon ratifikacije Ugovora o pristupanju Europskoj uniji: Što i kako dalje?' upozorili da bi s ulaskom u punopravno članstvo Europske unije 1. srpnja 2013. Hrvatska mogle imati teškoća, osobito u prehrambenoj industriji, u odnosima sa zemljama CEFTA-e (Srednjoeuropski ugovor o slobodnoj trgovini)

'Ulaskom u EU Hrvatska će se priključiti na tržište od 500 milijuna ljudi, ali možda se neće više koristiti blagodatima CEFTA-e', istaknuo je Vandoren. Pritom je rekao kako, kad je riječ o Europskoj uniji, u Hrvatskoj 'postoje rezerve', osobito prehrambenih tvrtaka, koje su orijentirane na tržišta zemalja članica CEFTA-e. Vandoren je istaknuo da bi nakon ulaska Hrvatske u EU za Hrvatsku 'mogla nastupiti kratkotrajna nepovoljna situacija s BiH', gdje Hrvatska izvozi svoje proizvode.

'Za prevladavanje takvih teškoća treba pregovarati s Europskom komisijom i državama regije', dodao je Vandoren. Grčić je upozorio kako nakon ulaska Hrvatske u EU 'ozbiljno može biti ugroženo' poslovanje hrvatskih tvrtaka koje proizvode za tržišta zemalja članica CEFTA-e. 'U prehrambenoj industriji oko 45 posto hrvatskih tvrtaka orijentirano je prema zemljama istoka, posebice BiH i Srbiji, i one bi mogle zapasti u velike teškoće nakon ulaska Hrvatske u EU, te su nužni pregovori da se ublaže negativni efekti', rekao je Grčić.

Vandoren je u opsežnom predavanju pozvao hrvatsku vladu da se uskladi sa svim obvezama koje je preuzela prošla vlada u pregovorima s EU-om. 'Sadašnja vlada poduzela je neke inicijative koje nisu u skladu s onim što je preuzela prošla vlada. Primjerice, u 'sukobu interesa' sadašnja vlada treba se konzultirati s Europskom komisijom i obrazložiti zašto odstupa od onoga što je prije dogovoreno i ugovoreno s Bruxelessom', upozorio je Vandoren.

Također je rekao kako se nada da će hrvatska vlada uskoro 'dati naputke u prevladavanju prepreka' za strane investicije. 'Do ulaska Hrvatske u EU ostalo je manje od 14 mjeseci, nemamo vremena za čekanje', dodao je Vandoren.

Istaknuo je kako je privatizacija brodogradilišta 'jedna od važnih obveza' za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. 'Brodogradilišta u vlasništvu vlade moraju biti privatizirana do 1. srpnja 2012. Na pomolu je privatizacija Brodosplita, a vlada traži mogućnost da se privatiziraju riječki '3 maj' i Brodotrogir i, nadam se, spase ta brodogradilišta. Kad kažem 'spase', mislim da možda neće ostati sva radna mjesta, ali mi želimo da se sačuva što više radnih mjesta u brodogradilištima, a ne da ona nestanu', rekao je Vandoren.

Do 1. srpnja 2013. Hrvatska će morati prihvatiti 'sve djeliće zakona' i propisa usklađenih sa zakonodavstvom Europske unije, rekao je Vandoren. 'Oko 140.000 stranica materijala mora biti uvršteno u hrvatski zakonodavni sustav. Trenutačno se na mjesec usklađuje 2000 stranica tog materijala, no bit će potrebno povećati ga na 8000 stranica kako bi se ono na vrijeme završilo', istaknuo je Vandoren.