IZBJEGNITE OPOMENE I OVRHE

Što morate znati o dopunskom zdravstvenom osiguranju

12.08.2012 u 19:50

Bionic
Reading

Mnogi su se građani upitali zašto im Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne šalje uplatnice, poput onih za vodu ili komunalije, pogotovu zadnjih nekoliko tjedana. Naime, od 20. srpnja ove godine njih preko 1500 dobilo je ovrhe od HZZO-a. Od toga, ogromna većina građana ove ovrhe mora platiti zbog nedovoljne informiranosti i slučajnog, ili namjernog, propusta službenika HZZO-a, koji ih prilikom sklapanja police dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja nisu upozorili na sve značajne obveze i prava koja time preuzimaju

Najbolji primjer ovoga je priča jedne čitateljice Večernjeg lista iz koje se vidi da su ugovori i način njihovog sklapanja građanima zbunjujući.

'Krajem lipnja dobila sam opomenu za dugovanje za dopunsko zdravstveno osiguranje u iznosu od 938,27 kuna. Od tog iznosa premija osiguranja iznosi 480 kuna, a ostalo su, zaključujem, budući da specifikaciju duga nisam dobila, zatezne kamate. Policu sam ugovorila u kolovozu 2010. Bila sam u osmom mjesecu trudnoće. Prilikom ugovaranja nitko me nije upozorio da je polica obnovljiva, niti mi je rekao da mi kao trudnici Zavod u cijelosti osigurava plaćanje zdravstvenih usluga koje se odnose na stanja vezana za trudnoću', piše Večernjakova čitateljica, a sličnih primjera je na tisuće.

Uz već rečenu neinformiranost, jedan od razloga za ovo je i naredba tadašnjeg ministra zdravstva Darka Milinovića da se osiguranicima ne šalju opomene i ovrhe u predizborno vrijeme. Sada iz HZZO-a poručuju da građani više ne moraju strahovati jer se u slučaju neplaćanja police ona nakon 60 dana automatski raskida i nema opasnosti da vam za godinu dana dođe masna ovrha.


Šef Zavoda Siniša Varga potkrijepio je ovo izjavom da će se striktno pridržavati toga uvjeta iz ugovora. Što se trudnica tiče, Varga pojašnjava kako su one oslobođene plaćanja participacije, ali samo za stanja vezana uz trudnoću, no ako ih zaboli zub, i one će, bez potpisane police dopunskog, platiti participaciju.

Također, u ponudi za sklapanje ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju koji osiguranici dobrovoljno potpisuju, u općim uvjetima u stavku XII. o otkazu ugovora stoji da ugovaratelj može otkazati ugovor uz otkazni rok od tri mjeseca, a za to je vrijeme obvezan podmiriti premiju. Oni kojima se zbog zaboravljivosti događa da ne plate svoje obveze prema HZZO-u, mogu otvoriti trajni nalog i rate će se skidati same, ali su uvedene i nove mogućnosti plaćanja. Detaljne upute o plaćanju dobiju se uz karticu i policu dopunskog osiguranja. Premije za policu osiguranici koji su zaposlene osobe mogu, primjerice, uplatiti trajnim nalogom u bankama u kojima imaju tekući račun, a umirovljenici pak tzv. administrativnom zabranom, dakle trajnim nalogom na mirovinu.

U HZZO-u napominju da oni osiguranici koji to baš žele premije i dalje mogu plaćati uplatnicama, ali tako da ih samostalno ispunjavaju i uplate na pošti. U svakom slučaju, ukoliko ste u mogućnosti, definitivno nije naodmet informirati se i na službenim stranicama HZZO-a gdje možete pronaći sve detalje vezane uz sklapanje ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju, a također možete pregledati i najčešće upite osiguranika, gdje je velika mogućnost da ćete naći odgovor na točno onakvo pitanje kakvo i vas zanima.